Har man ikke en gyldig leiekontrakt, kan det være bortimot umulig å få ut leietakeren. Flere saker ender i retten før utleier klarer å bli kvitt sine vanskelige leietakere.

— Vi får stadig vekk telefoner fra fortvilte huseiere. Som oftest kommer problemene av at de har en dårlig eller manglende kontrakt, sier juridisk rådgiver Terje Dahl i Huseierforeningen i Bergen.

Det vanligste problemene er manglende betaling av husleien. Skitten og forsøplet leiligheten og skadet inventaret gir også hodebry for mange.

— Ramponering og stjeling av inventar skjer, men det er ikke så vanlig, seier Dahl til BT. Han oppfordrer folk til å bli bedre kjent med husleieloven og til å skrive gyldige kontrakter.

Leiekontrakter er en sikkerhet for både utleier og leietaker. For utleier åpner den blant annet for utkastelse dersom leietakeren ikke lever opp til avtalen. Dahl sier til BT at mange leietakere først betaler når det kommer trusler om utkastelse.

— Er det noen grupper som er verre å ha som leietakere enn andre?

— Det er vanskelig å svare på. Mitt inntrykk er at de aller yngste er slappere med leie og orden. Mange mangler respekt for avtaler, både muntlige og skriftlige, svarer rådgiveren for 3000 medlemmer i Huseierforeningen i Bergen.