– I Bergen har man pekt ut et nytt sted. Det har jeg aldri hørt om før.

Det sier sosiolog Sveinung Sandberg, stipendiat ved Sosiologisk institutt på UiB. Sandberg har studert måten oslopolitiet brøt opp og spredde narkotikamiljøet på Plata i Oslo i 2004.

**Les også:

Vil flytte narkotikamiljøet hit**

Møte om parken – Feilen med aksjonen var at de ikke hadde noen plan for hvor miljøet skulle være. Dermed flyttet det seg bare noen få hundre meter opp i gaten. Ingen problemer ble løst, sier han.

– En viss frivillighet

Slik har det gjerne vært i andre land også. Politiet har gått løs på miljøene og stresset dem i håp om at de skal løse seg opp. Sandberg kjenner ikke til noen eksempler der planen har lykkes.

Spredningsforsøkene skiller seg fra tanken som er lansert i Bergen. BT skrev tidligere denne uken at Bergen kommune vurderer å forsøke å flytte miljøet til området ved Florida, langs Store Lungegårdsvann.

Selv om Sandberg er skeptisk til flytting, ser han ikke bort fra at det kan lykkes. Men det krever helt andre metoder enn de som er forsøkt før i Oslo og Bergen.

– Skal de få det til, må de samarbeide med miljøet, og det må være en viss frivillighet over det. Bare tvang fungerer ikke. En mulighet er å bygge opp et tjenestetilbud på det nye stedet. For eksempel utdeling av sprøyter og gratis mat, sier han.

**Les også:

Politiet har gitt opp**

– Litt rar idé

Sandberg er likevel skeptisk.

– Hele ideen om å flytte rundt på folk er jo litt rar. Nygårdsparken er tross alt et offentlig sted. Man skal huske at hovedproblemet er at vi har en stor gruppe med tunge rusmisbrukere med store helseproblemer, ikke at de er et spesielt sted. Man løser ikke det ved å flytte dem.

Sandberg mener man må vurdere hvor stort problem det faktisk er at de er i Nygårdsparken før man går inn og gjør store forandringer.

– Problemet skal være ganske stort før man gjør noe så drastisk som dette.

Forskningsleder Svanaug Fjær ved Rokkansenteret er også skeptisk til tanken om å flytte miljøet.

– Mulig byens borgere får det bedre, men jeg synes synd på dem som skal flyttes til vannkanten. Det er kaldt og rått der i vinterhalvåret, sier hun.

– Bedre å la dem være

Fjær viser til at man må forvente det samme forfallet der som andre steder hvor slike miljøer oppholder seg.

– Det vil jo være et skudd for baugen for planene om å gjøre området ved Store Lungegårdsvann attraktivt. På den annen side er det ingen som bor akkurat der, sier hun.

I en ideell verden kunne narkomane flyttes over i en mer vanlig og kontrollert livsform der de slipper å vandre i nedverdigelse og mellom ulike steder de er like uønsket, sier Kjær som mener at det blant annet kunne inkludere mer foreskrevne preparater og lavere terskel for bolig.

– Men dette er vanskelig å få til i dag, og da synes jeg det er bedre å la dem være i parken, og heller forbedre situasjonen både for dem og beboerne der. For eksempel med varmestuer, sprøyterom og andre typer tiltak.

Ifølge Sveinung Sandberg har det offentlige hjelpeapparatet i Oslo vært skeptisk til å samle flere servicetiltak i narkotikamiljøet fordi det tiltrekker seg enda flere. Også folk utenfor miljøet.