I januar brukte innbyggerne i Bergen over 130 millioner liter vann i døgnet. Såkalt frosttapping, der vannet blir satt på for å forhindre at vannledningen fryser, er nevnt som noe av årsaken til at vannstanden i drikkevannsreservoarene nærmer seg historisk bunnivå.

Men etter at kommunen gikk ut og ba folk spare på vannet, har forbruket sunket.

— Vi har sett en nedgang i forbruket fra om lag 130 millioner liter vann per døgn til cirka 120 millioner liter vann per døgn, sier fagdirektør Magne Sekse i vann- og avløpsetaten i Bergen kommune.

Han regner med det er oppfordringene om å spare på vannet som etter hvert har seget inn hos innbyggerne i kommunen.

Men krisen er langt fra avblåst. Denne uken varslet Sekse at man måtte ha nedbør i løpet av tre uker om det ikke skal bli restriksjoner på vannbruken.

Krisemøte

Nå nærmer det seg to uker til fristen. Førstkommende tirsdag setter represanter for Vann— og avløpsetaten, Helsevernetaten og beredskapsetaten i Bergen kommune seg ned sammen med Mattilsynet for å diskutere hvordan man skal løse vannkrisen.

— Der skal vi drøfte hvilke typer restriksjoner som skal settes i verk i tilfelle det ikke kommer nedbør, sier Sekse.

Nedbøren som Sekse etterlyser kommer neppe med det første. Værmeldingene den neste tidagersperioden viser ingen tegn til nedbør, bortsett fra snø nå i helgen. Og Sekse og kommunen gjentar derfor oppfordringen om å spare på vannet.

Artikkelen fortsetter under værstasjonen.

— Du kan dusje mindre, la være å la vannet renne når du pusser tennene, og du kan la være å vaske bilen. Alt dette er med på å redusere vannforbruket, sier fagdirektøren.

En av tingene som fagdirektøren ønsker at folk skal gjøre mindre av, er nettopp å vaske bilen. Selv om han har forståelse for at salt og skitt på veiene gjør at mange likevel ønsker det.

Værmelding der du bor: Prøv vår værtjeneste!

Vasker ofte

Da bt.no besøkte Statoil i Solheimsviken lørdag ettermiddag, var det kø av biler som skulle inn i stasjonens selvvaskeanlegg og vaskehall. En av dem som benyttet den fine lørdagen til å vaske bilen, var Kenneth Mundal fra Sandviken. Fredag var han i Oslo for å hente sin nye Jeep Wrangler.

— Bare på turen fra Oslo til Bergen ble bilen så skitten at den måtte vaskes. Derfor er jeg her i dag, forteller han, mens han sveiver høytrykksspyleren over bilen.

Siden bilen er ny kommer han til å vaske den ofte. Han er salgskonsulent i Ringnes og kjører veldig mye i jobben.

— Minst en gang i uken, mener han.

Han kommer likevel til å ta hensyn om det blir restriksjoner på bilvask.

— Da bytter jeg kanskje bil med pappa, som ikke kjører fullt så mye, sier han.

Vil du slutte å vaske bilen i frykt for vannmangel? Si din mening i kommentarfeltet.

KØ: Bilvask er populær lørdagssyssel i Bergen. Køen var lang på Statoil i Solheimsviken lørdag.