— Den milde luften vi hadde store deler av mars, satte virkelig fart i snøsmeltingen. Samtidig regnet det flere uker på rad. Det førte til at magasinene ble fylt opp igjen langt raskere enn vi fryktet, sier Magnar Sekse, direktør for vann- og avløpsetaten i Bergen.

Normalt

Vannstanden i magasinene er nå omtrent som normalen for årstiden.

Vannverksdirektøren gleder seg spesielt over nedbøren som falt i tidagersperioden mellom 10. og 21. mars. I tillegg fyltes magasinene opp med snøsmeltingsvann.

Likevel hevder vannverksdirektøren at han fremdeles er glad for hver regnbyge som kommer.

Akkurat nå har vannverket i Bergen magasinreserver nok til 120 døgn med normalt vannforbruk. I begynnelsen av mars var ikke magasinreserven større enn 50 døgns forbruk.

— Det er vannreserver nok til å komme gjennom våren og sommeren uten restriksjoner, sier Sekse.

Les også: Innfører forbud mot bilvask

Tørkealarm

Tidlig i mars gikk tørkealarmen for alvor i Bergen. Magasinene var da så nedtappet at vannekspertene i kommune frykter at det ville bli umulig å få fylt opp igjen magasinene før høsten.

For å spare vann, ble vanntrykket redusert i flere bydeler. Midt i mars ble også Storavatnet i Loddefjord tatt i bruk som vannkilde . De som fikk drikkevann derfra, måtte koke vannet fordi det ikke kan uv-stråles. Storavatnet ble koblet fra vannverket allerede etter en uke.

— Fremdeles vil det ta litt tid før Tarlebøvannet og en del av de mindre vannmagasinene vil bli fylt opp igjen. Men ellers er vannstanden nå tilbake til normalen for årstiden i de fleste av vannmagasinene våre, sier Sekse.

Også på Stord har det vært vannmangel i vinter. Men nå er også situasjonen der under kontroll.

Stord vann og avlaup KF melder om normal i drift i vannforsyningen i kommunen. Alle abonnentene får nå vann fra Tysevatnet og vannmagasinene er nærmest fulle.

Hvordan påvirket vannmangelen deg? Si din mening her.

BERGENS TIDENDE