KL. 08.40: Jord og grus på midterste dekk. På nederste dekk er det fortsatt 10 centimeter med vann.

— 432 parkeringsplasser borte midt i juletrafikken. Det er i det minste godt det er jul og at vi ikke skal ha arrangementer her, sier administrerende direktør i Grieghallen Gert Atle Gundersen. Sammen med hunden inspiserer han skadene i morges.

— Krise. Den nordre heissjakten er full av vann, det elektriske anlegget er skadet, sier Vidar i HK Service til bt.no. Fornøyd konstaterer han at det ikke er vann i den søndre heissjakten.

I Lars Hilles gate graves det for harde livet. - Dette kan ta tid, forteller arbeiderne, mens eldgamle brukne rør viser seg nede i gropen. I saltslapset siger trafikken forbi i et felt.

KL. 06.30: Vannmengdene inne i parkeringshuset er nå på retur. Brannvesenet har i hele natt pumpet ut vann med egne pumper, i tillegg til at Grieg-garasjen har egne lensepumper.

— Det har vært en stri natt med mye vann, men det begynner å minke nå. Vi er ikke helt ferdige, men har god kontroll og vil avslutte om kort tid, sier Trond Jargren, vakthavende ved Bergen brannvesen.

Nå venter en stor opprydning inne i garasjen. Det er blant annet kommet jord inn med vannmassene.

— Jeg vet ikke hvor store skader det kan være der inne. Det elektriske anlegget er nok mest utsatt, sier Jargren.

Ett kjørefelt stengt

Det ene kjørefeltet i Lars Hilles gate, der vannledningen sprang lekk sent i går kveld, ble i natt åpnet for trafikk. Det andre feltet vil ikke bli åpnet i dag, forteller politiet.

— De holder på å grave, og slik blir det i hele dag, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen i Hordaland politidistrikt.

Det var i 22.30-tiden mandag kveld at meldingene om vannbruddet kom.Vannet fosset inn i parkeringsanlegget nedover innkjørselen fra Lars Hilles gate.

— Det har vært et stort vannledningsbrudd som fører til at alt vannet renner ned i underetasjen, sa brigadeleder Kenneth Baustad ved Bergen brannvesen til bt.no.

Brannvesenet rykket ut med store mannskaper, og hele parkeringshuset ble evakuert for folk.

— Jeg sto på øverste dekk, og der var vannet godt over skoene, sier Vidar Kvassheim.

Han klarte å få ut bilen like før garasjen ble stengt.

Fryktet at gaten skulle rase Politi og brannvesen stengte Lars Hilles gate for trafikk fordi man fryktet at gaten skulle rase sammen. Gaten ble åpnet for trafikk igjen i ett kjørefelt i 1.30-tiden, da brannvesenet og Bergen Vann konkluderte med at det ikke var fare for at veien skulle kollapse.

En gravemaskin var i natt på plass for å utbedre vannledningsbruddet.

— Når det er et vannledningsbrudd, er det alltid fare for at det kan bli et hulrom under asfalten. Da kan det være farlig å ferdes der, sier vakthavende ved Bergen brannvesen, Trond Jargren.

Nå tror brannvesenet at gaten vil holde fordi det er lagt betongdekke under asfalten.

Bileier Robin Eriksen måtte stå utenfor garasjen og vente. Bilen sto på nederste nivå.

— Vi aner ikke hva vi skal gjøre og får ikke komme ned og se, sa Eriksen.

Evakuerte parkeringsanlegget

Garasjen har tre nivå under Edvard Griegs plass ved Grieghallen. Den har plass til 450 biler.

Ifølge garasjens telleapparat sto det cirka 170 biler i garasjen mandag kveld. Men Q-park opplyste at bommene hadde stått oppe en stund for å få evakuert garasjen. Derfor er det usikkert hvor mange biler som sto igjen da vannet var på det høyeste.

Klokken 23.15 var det cirka 20 centimeter med vann på nederste dekk. Grunnvannspumpene ble satt på og gjorde at vannstanden begynte å synke, samtidig som brannvesenet koplet opp pumper på det nederste dekket.

— Det er avrenning i nederste etasje, sier en ansatt i Q-park, som ikke ønsker å oppgi navnet sitt, til bt.no.

Klokken 23.40 var vannbruddet stoppet. Vannet var da på retur, men det gikk svært sakte. bt.nos reporter sto til knærne i vann.

Sentrum uten vann

Samtidig meldte beboere i mange deler av sentrum mandag kveld om at de er uten vann. Ved 22.30-tiden fikk Vaktsentralen ved Bergen kommune de første meldingene om at folk var uten vann i sentrum.

— Det er en stor vannledning det er brudd på, en stikkledning fra hovedledningen. Vi stenger stikkledningen, sa vaktoperatør Geir Eriksen ved kommunens vaktsentral til bt.no.

Beboere på Nedre Nygård, Nygårdshøyden, deler av Møhlenpris og Nordnes var uten vann mandag kveld.

— Vi blir nedringt. Folk vil få vannet tilbake når vi får stengt av ledningen, sa Eriksen.

Politiet frarådte folk å bruke heisene, i frykt for kortslutning.

Odd Mehus
Odd Mehus
Odd Mehus
Pål Engesæter
GAMLE RØR: Nede i gropen har de funnet vannrørene som sprang lekk. De er fra 1924, sier noen. Det var i morges usikkert hvor mange lengder med rør som må skiftes.
Pål Engesæter