• Jeg er vant med litt varmere vann hjemmefra, ler Carl Elmore mens han trekker på seg skinner og sokker. Han droppet vannstolen og nøyde seg med å være passasjer på scooteren.

Amerikaneren har vanligvis hockey som sin sport. I går tok han og 120 andre funksjonsfriske og funksjonshemmede turen til familiedagen på Sjøsportsenteret For Funksjonshemmede ved Nordåsvannet. Aktivitetene foregikk både på vannet og på land.

Mest populært var vannski på et brett med en godt polstret stol fastmontert. Det krever ikke så rent lite av balanseferdighet å holde seg i vannskorpen på denne skistolen. Noen greide det bedre enn andre på det småbølgete Nordåsvannet.

Litt enklere var det å henge bak i tuben med rumpen godt plantet nede i ringen som danset i tauet bak etter vannscooteren. Svært populære var også turene med den spesialbygde MB «Løvegutten».

Fredeligere

Litt fredeligere gikk det for seg ved anlegget til Bergens Roklubb der det var mulig å prøve kajakker under kyndig veiledning fra instruktører i Fana kajakklubb og Laksevåg kajakklubb.

Hvis noen har vært i tvil — vannet er for alle. I går prøvde flere fiskelykken og velinformerte kilder sier det ble fast fisk for noen. Det måtte likevel kassevis med grillpølser til for å mette alle munner. Og serveringen var gratis.

Viktig formål

Formålet med denne aktivitetsdagen er å fortelle dem med fysisk funksjonshemning at det er plass til dem i de vanlige idrettslagene.

— Det er første gangen det kjøres et slikt opplegg om sommeren, forteller integreringskonsulent Pia Mørk Andreassen i Hordaland Idrettskrets. Hun hadde med seg 20 gode hjelpere på dette som er et samarbeidsprosjekt mellom Idrettskretsen og Bergen kommune, Idrettsseksjonen.

— Klubbene er klare til å ta imot flere med fysisk funksjonshemning og klubbene kan søke om økonomisk tilskudd hvis noe må legges til rette for denne medlemsgruppen, forklarer Pia.

Lek er veien

Hun er overbevist om at lek kombinert med informasjon er veien å gå for å flere funksjonshemmede til å bli aktive i idrettslagene.

— Når du først oppdager gleden, er det enklere å komme i gang med mer systematisk trening, sier Pia og viser oss et utvalg av alle de spesielt tilpassete remedier som finnes for spreke funksjonshemmede. Det spenner fra elegante sykler til seilbrett for dem må sitte for å håndtere seilet.

Og et godt utgangspunkt for vannloppene er uansett Sjøsportsenteret For Funksjonshemmede. Senteret kan feiere sine første 10 år førstkommende onsdag. Her er alt tilpasset rullestolbrukere.

VANNLOPPE: Stig Martin Bøkevoll Pedersen (9) hadde taket på kajakken og padlingen - inntil noe gikk galt.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG