— E 16 på Voss ved Fleischers Hotel er nå åpnet for fri ferdsel, sier vaktoperatør Roger Johannessen i Statens vegvesen til bt.no.

Vannet i veien varom lag 40 cm dypt over et stort område. En periode kunne bare større biler kjøre gjennom vannet.

Mindre biler på sørsiden

— Privatbiler måtte kjøre rundt Vangsvatnet på fylkesveien. Den veien er trang og smal, sier lensmann Kåre Rykkje på Voss til bt.no.

Fylkesveien på sørsiden av Vangsvatnet er litt lenger en E16 på nordsiden, men mye smalere og mer svingete.

- Hengende håret

Spekematprodusenten Eldhus i Evanger var centimeter fra å bli oversvømt i natt.

— Vannet stanset 5 centimeter fra porten vår. Så det var på hengende håret, dette, sier daglig leder Anders Mestad i bedriften til bt.no.

I hele natt har Mestad og kolleger drevet og flytter varer og produksjonsutstyr opp i høyden, slik at man var forberedt om vannet skulle strømme inn.

— Vi kommer til å gå for litt redusert maskin i dag, men produksjonen fortsetter, sier han.

Manuell dirigering

Fylkesvei 551 mellom Løfallstrand og Mauranger, ved Furuberg var veien stengt. - Den er nå åpnet opp. Det er manuell dirigering forbi en bro på stedet, sier Johannessen.

Fare for nye ras

— Det kommer fremdeles nedbør, og faren for nye ras er absolutt til stede, sier operasjonsleder Per Rimmen i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Geolog Svein Helge Frækaland ved Statens vegvesen sier den ekstreme rasfaren og de mange rasene skyldes at det har vært mye nedbør over lang tid slik at bakken er veldig fuktig.

— Det siste døgnet har det vært snøfall i fjellet og nedover dalsidene, og så slo det om til regn, sier Frækaland til NRK.

Han tror rasfaren vil minke utover dagen.

— Nå er det meldt om snø lenger ned, og når det blir kjøligere, skulle rasfaren bli mindre, sier han.

ARNE HOFSETH
ARNE HOFSETH
ARNE HOFSETH