— ... og resultatet er fantastiske trettinitusen og femhundre kroner!

Elevrådsformann John Erik Indrebø har knapt fullført setningen før jubelen fra 500 elever braker løs.

Fortjenesten av en ukes frivillig arbeid ble i går offentliggjort på skolen. Det imponerende resultatet er nok til at barnehjemmet Padea i Romania kan bore etter og legge inn vann til vinteren.

— Det er jo urettferdig at vi har det så godt mens de ikke engang har vann, sier elevrådsformannen.

Flaskepant og vaffelsalg

De ivrige elevene har gjort arbeid hjemme, for besteforeldre og naboer og levert inntjeningen i konvolutter til lærerne. «Jeg har rydet rommet», stod det med sirlig barneskrift på en av konvoluttene.

— Jeg har hjulpet lillebror med å sende ut bursdagsinvitasjoner, sier Lena i 4b.

— Og jeg har pantet flasker og solgt vafler på Mega, sier Hanne i 2b.

Marius i klasse 2b har støvsuget rommet sitt til inntekt for barna på Padea. Han kan forteller at ungene må gå en strekning tilsvarende fra Bønes skole til Nordåsvannet hver dag for å hente vann.

— Det er sikkert ikke gøy, sier han ettertenksomt.

Store ringvirkninger

Det hele begynte med at Ina Marie Sagen ved Bjørgvin videregående skole banket på døren til rektor ved sin gamle barneskole, Bønes. Hun hadde vært på klassetur til Romania og møtt ungene på Padea.

— Det forandret liv mitt, sier Ina Marie.

Hun oppfordret Bønes skole til å gjøre noe. Resultatet ble de nevnte 39.500 kronene til det hardt trengende barnehjemmet, som tidligere har fått avslag på norsk offentlig støtte.

Elever ved Bjørgvin videregående skole har i ti år fortsatt arbeidet som blant andre Egil Rafto startet med Romaniahjelpen i 1989. Som en direkte konsekvens av Romania-engasjementet i Bergen, er det blitt opprettet en privat stiftelse, Adina-stiftelsen. Stiftelsen er overveldet over gaven som de vil videreformidle til Padea.

— Når hjemmet nå får vann, kan de i neste omgang utvide storfeholdet sitt, selge melkeprodukter og investere i annet utstyr til barna, sier Bjørn Soltvedt i stiftelsen.

«Vi kjøper plaskebasseng!»

Spenningen på Bønes skole har vært stor frem til gårsdagens offentliggjøring av beløpet. «Hva om vi får for mange penger», var en av spørsmålene som ble stilt fra de ivrige elevene i løpet av aksjonen.

Da Adina-stiftelsen fortalte at barna på Padea mest sannsynlig aldri hadde badet, kom det kontant fra elevene:

— Da kjøper vi et plaskebasseng til dem!

BARN HJELPER BARN: Jubelen ville ingen ende ta da elevrådsformann John Erik Indrebø overrakte den imponerende sjekken til Inger Sagvaag i Adina-stiftelsen i går.
Foto: Kristian Jacobsen