• Det er helt normalt med rottefeller og rottegift i bakeriene, sier Espen Mjøen, sjef for skadedyrkontroll i Rentokil.

Han synes likevel det er oppsiktsvekkende at Godt Brød tidligere i uken fanget en rotte i fellen.

— Det skal ikke være gnagere i en bedrift som dette, sier han.

Mjøen påpeker likevel at det er bedre med en rotte i fellen, enn å ha den løpende fritt rundt.

— Gift og rottefeller på steder der det er åpen produksjon av mat er vanlig. Det er en forsikring på at alt er som det skal være, forteller han.

Ingen vil bli nestemann

Rentokil er tilknyttet mange av bakeriene i Bergen. Den siste tiden har de hatt det travelt.

— Medieoppslagene gjør at folk blir skremt. De vil sikre seg at de ikke blir nestemann i avisen, sier Mjøen.

— Betyr det at mange bakerier sliter med rotter ?

— Dessverre, der har jeg en taushetsplikt som gjør at jeg ikke kan si noe som helst, forteller Mjøen.

Rottebestanden er enormt stor i byen, og på denne tiden av året vil de inn i hus når det begynner å bli kaldt ute.

Nygårdshøyden er belastet

På Godt Brød gikk produksjonen av bakevarer som normalt i går til tross for mindre besøk enn vanlig. Daglig leder Øystein Løvlie er spent for hvordan omsetningen blir.

— Jeg tror vi har forståelsesfulle kunder. De vet at det finnes rotter i byen, og uhell kan skje, sier Løvlie.

— Ute i gaten kryr det av rotter. Men jeg har alltid trukket et lettelsens sukk over at de ikke er kommet seg inn. Nå klarte dessverre en av dem det, sier Løvlie.

Nygårdshøyden og området rundt er et stort problemområde når det gjelder rotter.

— Kloakken fra hele Nygårdshøyden følger hovedledningen som går i Nygårdsgaten og Vaskerelven. Det medfører mye rotter, sier salgskonsulent i Rentokil Rune Bratland.

I tillegg er det mange hus i området som har ringmur med åpen grunn. Det gjør at rottene kommer inn i grunnen fra kloakken, og har tilgang videre inn i huset.