Slik forsøker han å bagatellisere alvoret i truslene han kom med mot kommunalministeren for vel fire uker siden.

I går var det tid for enda mer beklagelse, da videre fengsling av 31-åringen var oppe til vurdering. Til ingen nytte.

Bergen tingrett bestemte at mannen skal sitte bak lås og slå frem til saken mot ham kommer for retten 10. desember.

— Det er overhengende fare for at han begår nye straffbare forhold dersom han slippes løs, sier politiadvokat Jannicke Fløystad i Hordaland politidistrikt til BT.

Politiet tviler

Politiet kjøper ikke mannens forklaring om at trusler er vanlig i hans kultur, men at man ikke gjør alvor av dem. Formålet er bare å vise at man blir sint. Det er flere grunner til politiets skepsis:

  • Da kurderen ble pågrepet hadde han et bilde av Erna Solberg i sin lommebok.
  • Han har selv forklart at han var i Oslo for å kjøpe våpen og at han da kartla Solberg sine rutiner.
  • Han har vært opprørt over Solbergs håndtering av asylsøkere, og føler at han selv har fått veldig dårlig behandling.

Politiet vurderer truslene til å være langt mer enn harde ord som har falt i en opphetet situasjon. De viser også til at 31-åringen har flere uoppgjorte voldsepisoder, og at han nå skal underlegges judisiell observasjon.

- Har tabbet seg ut

Selv sier kurderen at han er svært lei seg for det som har skjedd. Han innrømmer å ha kommet med trusler, men hevder det aldri var meningen å gjøre alvor av dem.

— Han skjønner at slik fremferd ikke er akseptert i Norge, og beklager på det sterkeste det som har skjedd. Han skjønner at han har tabbet seg ut, sier 31-åringens forsvarer, advokat Egil Jordan.

Han vil ikke kommentere hvorvidt det er vanlig med trusler blant personer i siktedes kultur. Det gjør derimot flere i miljøet. De sier at det i enkelte sosiale lag er vanlig at man truer hverandre når krangler oppstår, men at det sjelden er ment alvorlig. Dagen etter er episoden glemt.

— Truslene kom mens min klient var i en dramatisk situasjon. Han hadde fått opprivende nyheter om familien hjemme, og det var nok en gang skapt uvisshet rundt hans asylsøknad, sier Jordan.

- Ødelagt av Norge

Kurderen sliter med store psykiske problemer, noe forsvareren gir norske myndigheter skylden for.

— Norske myndigheters behandling av min klients sak har ødelagt ham. Den forklarer mye hvorfor han i dag sliter med psykiske lidelser.

At mannen har det tungt bak murene og er ensom på grunn av språkproblemer, finner retten ikke å kunne legge særlig vekt på. Den viser heller til alvoret i saken med det faktum at flere personer er blitt redde og offer for mannens sinne.

Erna Solberg har også forklart seg til politiet om dette.

— Jeg ble nummen og føler det skremmende, har Solberg forklart i avhør.

I ettertid har hun også tenkt tilbake på at hun var i Bergen sammen med sine barn på valgkampavslutning. Uvitende om at den siktede kurderen skal ha vært ute etter henne.

Som BT skrev tirsdag denne uken må Erna Solberg forklare seg om dette når rettssaken mot 31-åringen kommer opp for Bergen tingrett 10. desember. Da møter hun for første gang, ansikt til ansikt, mannen som truet henne på livet.

ENIG, MEN: Politiadvokat Jannicke Fløystad og advokat Egil Jordan er enige om at oppførselen til den trusselsiktede kurderen ikke kan aksepteres. Jordan mener derimot at klienten ikke mente noe med truslene. - Han skjønner alvoret og beklager det hele, sier forsvareren.<p/>FOTO: KNUT STRAND