Espen Tjersland

— På mine vandringer tenker jeg ofte på at jeg kunne blitt fotballproff, sier Terje Larsen til Bergens Tidende, som møter ham på et besøksrom i Ringerike Kretsfengsel.

Krutt i støvlene I flere år spilte «Vandreren» spiss på Sandviken. Han ga seg da han nådde seniornivå.

— Jeg kom over en annonse i Vi Menn der det stod: «Dansk fotballklubb søker norsk spiss med krutt i støvlene!».

— Det var en stor sjanse. Jeg dro ned til København, og trente i to uker med Fremad Amager. Klubben ønsket å skrive kontrakt med meg. Men da måtte jeg først gjennom et hardt treningsprogram i Norge. Det var da det sprakk, forteller Larsen.

Fire timer perm Lørdag 29. april i år. Terje Larsen har fått fire timers permisjon fra Ringerike Kretsfengsel, hvor han soner sin 13. dom for til sammen 450 hytteinnbrudd. Han blir av fengselet karakterisert som en «mønsterfange», og skal snart over på åpen soning.

— Jeg hadde skutt hull i fotballskoene, og var på vei til Hønefoss for å kjøpe meg et par nye. Det var fint vær. Men da jeg gikk forbi polet, så kjente jeg suget i kroppen, forteller Larsen. Fristelsen ble for stor, og «Vandreren» kom ut igjen med en flaske St. Halvards.

— Da var det gjort. Jeg koste meg glugg i hjel på bussen til Oslo.

Larsen tok bussen videre til Gjøvik, og så til Lillehammer, der årets hytteraid startet.

Full mobilisering - Jeg var dypt deprimert etter det første innbruddet. Jeg sa til meg selv: «Nå skjer det noe alvorlig».

Og alvorlig ble det. Ikke siden Gjest Baardsen har en kjeltring ertet på seg så mange lensmenn i Oppland og Hedmark.

Tyttebærplukkere, jegere og bønder, hunder og helikopter ble tatt i bruk under den storstilte politijakten i sommer.

— Jeg var utslitt, og skjønte at spillet var slutt, sier Larsen.

Natt til sist søndag ble han pågrepet av en fotpatrulje fra Skjåk lensmannskontor. Han ble funnet sovende på en setervoll i Ottadalen. I sekken hadde han et kubein og en klunk sprit, i venstre jakkelomme noen rosiner.

— Jeg må ha salt, sa jeg til politiet da de fant meg. - Dere løper jo etter meg hele dagen!

Brimi-hermetikk I løpet av knappe fire måneder skal «Vandreren» ha slått til mot 250 hytter. Han sov om dagen, og trasket om natten.

— Jeg er en ensom ulv. Jeg liker å gå alene i naturen, sier Larsen, som på denne turen klarte å slite ut fire par fjellsko.

— Hva spiste du?

— Boksmat og litt rosiner. Viltgryten til Arne Brimi er ikke verst. Men jeg fikk nok da jeg brøt meg inn hos gammellensmannen i Skjåk, sier «Vandreren».

Den tidligere lensmannen Nils O. Skjåk skulle ha jaktlag for ni personer i en uke, og hadde fylt hytten med boksemat og konjakk. Men da reinsdyrjakten skulle begynne, var hytten fullstendig tom.

Historisk sus «Vandreren» liker best å ferdes på den gamle Birkebeiner-ruten mellom Rena og Lillehammer.

— Det må være litt historisk sus skal det være noe moro, sier Larsen, som er vel bevandret i norsk bygdehistorie og gamle kongesagaer.

— Jeg liker å lese, sier han.

— Hva leser du for tiden?

— Nå går det mest i magasiner. Villmarksliv er ikke så verst, sier han.

— Men skjønner du at en del hytteeiere er forbannet?

— Jeg skjønner alvoret i situasjonen.

Visittkort Det var på tidlig 80-tallet at Terje Larsen begynte på sine notoriske hytteraid. I løpet av disse årene har han brutt seg inn i nærmere 1.000 hytter.

— Hva er det som driver deg?

— Alkoholen. Når jeg først har begynt å drikke, er det vanskelig å slutte.

— Er det noe du angrer på?

— Ja, at jeg har påført andre folk all denne elendigheten.

— Men hvorfor har du for vane å gjøre ditt fornødne inne i hytten til folk?

— Det er ganske logisk. Etter flere måneder på fylla får jeg diaré. Da er det bare å vrenge av seg klærne, og gripe fatt i en pøs eller en antikk trebøtte. Jeg har ikke tid til å hoppe ut vinduet og finne utedoen.

Til utlandet Etter knapt en uke i fengsel, sitter Terje Larsen tilbake med abstinenser og en gnagende samvittighet.

— Nå er det slutt. Jeg orker ikke mer, sier han, og understreker at han ikke har planer om flere hytteinnbrudd i Norge.

— Men jeg vil ikke utelukke at jeg vender tilbake til fjellheimen. Her får jeg ro. Kanskje drar jeg til Østerrike eller Sveits. Eller kanskje Nepal. Der kan jeg i det minste fyre bål!

«ORKER IKKE MER»: Terje «Vandreren» Larsen sier at han angrer på det han har gjort, og at han ikke skal ut på nye hytteraid
Foto: Helge Skodvin