ELISABETH LANGELAND MATREARNE NILSEN (foto)

Dersom du er blant dem som nesten har kjørt av veien og lurt på hva som fyller fortauet utenfor Bergen Arkitekt Skole i Sandviken, er svaret dette: Et midlertidig hus, med tema «One night on earth». Tolv arkitektstudenter ble i høst bedt om å lage hver sin vegg — laget uavhengig av de andre. Poenget var å skape et sted som ikke var planlagt. Slippe litt kontrollen.

— Studentene skulle egentlig bo der, men det ble mer et sted hvor man kunne samles og snakke sammen og kanskje ta en øl, sier lærer Tommy Wilhelmsen.

Trodde det var boss

Lærer Wilhelmsen er godt fornøyd med studentenes innsats, og studentene selv er stolte av resultatet. Det betyr ikke at installasjonen ble mottatt med stormende jubel overalt på sin ferd i Langeskogen, Nipedalen og Salhus.

— Da vi kom til Nipedalen og skulle legge veggene fra oss, var det noen som trodde vi lempet boss, forteller student Jakob Slettevold. Etter hvert som huset begynte å ta form, ble reaksjonene mer og mer positive.

— Noen håpet til og med at det skulle bli stående der, sier Slettevold fornøyd.

Han synes husbyggerprosessen har vært både vanskelig og morsom.

— Alle hadde tenkt så forskjellig, det var en stor utfordring.

Veggene er laget av en lang rekke materialer, fra bølgeblikk til bambus, sponplater, plast og tjærepapp.

Heavy flyttesjau

Ikke alle de kreative studentene hadde tenkt på at veggene skulle flyttes.

— Enkelte vegger var litt vel tunge, humrer Tommy Wilhelmsen og innrømmer at han var noe fortvilet en stund. Enkelte vegger måtte rett og slett sages i to for å kunne fraktes. En grei del av prosessen det også, ifølge læreren.

Siste stopp er altså fortauet ved Sandviksbodene. Her blir huset, eller skal vi si krypinnet, stående i to uker til. Etter det er det ingen som vet hva som skjer med veggene. Kanskje kommer de til et sted nær deg?

VED GJENBRUKSSTASJONEN: I Salhus fikk arkitektstudentenes hus denne formen.<p/>FOTO: STUDENT MATHIAS STABEL TVEDT
IDYLLISK: Slik så installasjonen «One night on earth» ut da den sto i Nipedalen i høst. Tolv vegger kan bli til mange hus.<p/>FOTO: STUDENT JAKOB SLETTEVOLD
MOBILT KRYPINN: Tolv arkitektstudenter fikk i oppgave å lage hver sin vegg for så å sette dem sammen til et hus. Det ble ikke så bovennlig at det gjorde noe, men kreativt var det i hvert fall. Siden september er huset blitt demontert flere ganger og plassert rundt omkring i Bergen. Her fra siste stopp, Sandviken, der du fremdeles kan beskue det. <p/>FOTO: ARNE NILSEN