• Vi er veldig glade for besøk, men ikke av denne typen, sier en fortvilet driftsleder Inge Lokøy. I helgen ble 100 gjerdestolper fra 1800-tallet ødelagt ved Alvøen hovedgård.

Natt til 17. mai gikk det tydeligvis hardt for seg rundt Alvøen hovedgård. En eller flere personer har gått amok og ødelagt stolper langs hele det verneverdige gjerdet.

— Jeg talte etter i morges, og kom til 98 ødelagte stolper, sier driftsleder Lokøy oppgitt.

Der er ikke et hvilket som helst gjerde som omkranser det vakre huset. Det er fra 1800-tallet - og et av våre kulturminner.

Tør ikke tenke pris

I fjor sommer ble hele gjerdet overhalt, og det var en møysommelig prosess.

— Vi var så stolte. Hadde en sivilarbeider som tok alle de attenhundreognitti (1 890!) stolpene inn på verkstedet og skrapet og malte dem, forteller Lokøy og legger spøkefullt til at sivilarbeideren til slutt trodde han hadde fått skrapesyke.

Nå er han bare oppgitt. Og med bunnskrapt kasse tør ikke driftslederen engang tenke på hva reparasjonene kommer til å koste. Hver stolpe må spesiallages, blant annet fordi de har ulike lengder.

— Vi fikk to nye stolper i fjor, og da betalte vi 250 kroner per stykk, sukker han. I tillegg til de 98 stolpene er det også flere tverrplanker som må skiftes ut.

Kom fra badeviken

Rett bak den staselige hovedgården på Alvøen ligger en badevik. Det er ikke lenge siden Bergen kommune overtok den, og badeplassen blir mer og mer populær.

— Det er veldig kjekt at stedet blir brukt. Men vi merker at trafikken forbi hovedgården øker, og vi er redd flere ting kan bli ødelagt, sier driftslederen.

Hos lensmannen i Laksevåg antar man at ungdommer på fest i badeviken sto for skadeverket.

— Hva kan gjøres for å unngå ytterligere hærverk?

— Vi vil fremdeles at stedet her skal være åpent for publikum. Men folk må skjønne at huset og gjerdet er en kulturarv. Jeg er redd denne type handlinger skal gjenta seg. Tenk hvis et av vinduene i lysthuset blir knust, for eksempel. De er originaler fra 1700-tallet, forteller Lokøy.

Han mener det viktigste nå er å opplyse om at stedet er et kulturminne som vi må ta godt vare på.

Forstått?

IKKE AKKURAT BYGGMAKKER: Driftsleder ved Alvøen hovedgård, Inge Lokøy, håper folk forstår at gjerdet rundt huset er kulturminne.<br/>Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN