• Det virker som om ødeleggelsene er gjort for å hindre oss i å komme på sjøen med «Miljødronningen», sier Kurt Oddekalv etter at innbruddstyver har gått berserk i fartøyet. Oddekalv mener det er ødelagt utstyr for rundt en million kroner.

ATLE ANDERSSON

Sist helg ble det oppdaget innbrudd i «Miljødronningen», hurtigbåten som etter planen skal bli Miljøvernforbundets flaggskip. Gjerningsmennene har knust instrumentpanel, sprettet redningsflåte, hamret løs på radaren, skrudd løs tekniske installasjoner, ødelagt kommunikasjonsutstyr og inventar. Innbruddet er under politietterforskning, men foreløpig er ingen tatt, mistenkt for innbruddet og skadeverket i båten som ligger ved kai på Laksevåg.

Metodisk

— Jeg kan ikke utelukke at en eller flere narkomane har gått berserk fordi de ikke fant dop i medisinskapet. Men det virker metodisk og systematisk utført. Her har de uten tvil gått inn for å ødelegge mest mulig, sier Oddekalv, mens han viser frem styringspanel som er skrudd løst og hakket i stykker. Han får støtte i sin vurderingen fra Ivar Ornell som kartlegger skadeomfanget på vegne av forsikringsselskapet Gjensidige NOR.

— Dette er tragisk. Vi har inngått en intensjonsavtale med et verft i Måløy som skulle gjøre fartøyet seilingsklar. Planen var å slepe «Miljødronningen» nordover i oktober og starte arbeidet nå i høst, sier Oddekalv, som finner trøst i at båten var forsikret.

Ikke første gang

Han tror hærverket kan skyldes at Norges Miljøvernforbund arbeider med kontroversielle saker der de skaffer seg fiender.

— Det er ikke første gangen vi har hatt innbrudd i «Miljødronningen». Tidligere har banditter også vært inne på kontoret vårt i Marken og herjet med dataanlegget og ødelagt medlemsregisteret, sier miljøkrigeren.

Norges Miljøvernforbund kjøpte snøggbåten fra Troms Fylkes Dampskipsselskap for nesten en million kroner. De tre siste årene har den lagt ved kai på Laksevågneset i påvente av opprustning og ombygging. Oddekalv har planene klare for å gjøre den til et flytende miljøovervåkingsfartøy med eget laboratorium og andre fasiliteter. Prosjektet er kostnadsberegnet til rundt ti millioner kroner, og Oddekalv sier Miljøvernforbundet hittil har skaffet til veie fem av millionene gjennom sponsorer og samarbeidspartnere.

- Slipper for billig unna

Gjerningsmennene har herjet vilt og grist hemningsløst i de fleste kroker på «Miljødronningen». Da BT var med Oddekalv om bord i går ettermiddag, hadde han ennå ikke full oversikt over om det var stjålet gjenstander fra fartøyet.

— De skulle kuttet fingrene av folk som gjør sånt. Bandittene slipper altfor billig unna i Norge, mener Oddekalv.

HERJET VILT: - Tragisk, sier Kurt Oddekalv om hærverket om bord i «Miljødronningen». Gjerningsmennene har knust instrumenter og inventar. Han mener det er ødelagt utstyr for rundt en million kroner.
Foto: Anniken Mjaaland