Nettstedet Zett.no har de siste to-tre ukene hatt problemer med svindlere som legger ut falske annonser, først og fremst for valper. Da bt.no sjekket nettsiden torsdag kveld, lå det fem-seks annonser ute med rasehunder av typen yorkshire, terrier og chihuahua til en brøkdel av normal pris.

— Det har vært mye valpesvindel de siste ukene, sier Caroline B. Klette, prosjektleder i Zett.no.

Fredag morgen var annonsene fjernet, men en annen med omtrent samme ordlyd hadde dukket opp. Denne annonserte en bulldogg til 4000 kroner. På Finn.no selges denne hunderasen til priser mellom 10.000 og 30.000 kroner.

- Ikke kjøp dyr på nett

Live Kleveland, rådgiver i Dyrevernalliansen, advarer på det sterkeste folk mot å kjøpe dyr på internett. Ikke bare fordi man unngår å holde liv i en bransje som driver med uakseptabelt dyrehold eller ulovlig import av dyr, men også for egen del:

— Du bør alltid reise og hente dyret selv, uansett hvor det er. Da kan du se om dyrene er rolige, friske, vant til mennesker og om de har hatt en god oppvekst, sier Kleveland.

_Les også:

Må samtykke til dyrehold_

De uekte annonsene spiller på at det er jul og gavetid. Kleveland mener at man aldri bør kjøpe dyr i julegave.

— Levende dyr skal aldri gis bort i presang. Dyr skal skaffes etter en personlig overveiing - det gjelder også for barn. Det innebærer mye ansvar, og det er mye å tenke igjennom først, sier hun.

Caroline B. Klette er enig.

— Jeg vil sterkt fraråde folk å kjøpe dyr som julegaver, sier hun.

- Et utbredt problem

Om man likevel skulle ønske seg et dyr, er ikke internett veien å gå. Kleveland anbefaler å ta kontakt med Norsk kennelklubb, en seriøs oppdretter eller en organisasjon som jobber med omplassering av dyr.

— Du bør stille kritiske spørsmål til oppdretteren - og en seriøs oppdretter vil også spørre kjøperen grundig ut, sier Kleveland.

Dyrevernalliansen anser useriøst dyrehold for å være et utbredt problem.

— Dels ved at folk tar med seg dyr fra ferieturer, og dels ved at folk inngår avtaler med useriøse oppdrettere eller kjøper dyr som er blitt ulovlig importert, sier Kleveland.

Amatører står bak

Svindelen på Zett.no er nokså amatørmessig utført. Bildet er vannmerket med logoen til et amerikansk nettsted, der den samme hunden selges til 2400 dollar, knappe 17.000 kroner. Bulldogg-annonsøren hevder å holde til i Bergen, og har oppgitt et fasttelefonnummer registrert på StatoilHydro på Sandsli.

Språket i annonsen er nokså gebrokkent norsk.

— Vi har et problem med at de bruker oversettelsesverktøy på internett, men du ser veldig tydelig når det er gjort. Ofte skriver de også steder i Norge som ikke stemmer med telefonnummeret som brukes, sier Klette.

I sommer hadde nettstedet problemer med falske iPhone-annonser, og det ble nødvendig å sette inn ekstra ressurser på å kontrollere annonsene. Etter hvert forsvant den populære telefonen, og valpeannonser dukket opp. Nå er valpene tilbake, og nettstedet har igjen måttet øke kontrollen.

— Alle valpeannonser sjekkes ekstra nøye. Vi mistenker at det er de samme som står bak. I de ekte annonsene står det mye informasjon om vaksiner, stamtavler og oppdrettere - det går tydelig frem av annonsen om den er seriøs eller ikke, sier Klette.

— Er det noen som har gått på disse valpesvindlene?

— Nei, heldigvis ikke. Vi har i alle fall ikke fått melding om noen.

Kjenner du til noen som er blitt svindlet? Diskuter saken her.

REUTERS/SCANPIX