For seks uker siden ble en av skultpturene på Smøråsfjellet ramponert. Figuren Vallekoen står ved området Vallebu. Kuen ble funnet i en sørgelig forfatning med ørene skåret av og hodet halvt avsaget.

Men i går skinte pensjonistene i Smøråsfjellets venner i Fana om kapp med solen og alle barnehagebarna fra Marineholmen og Lekefabrikken barnehager som de hadde invitert til avdukingen.

Med strittende nye ører til å holde seg fast i og klave med kubjelle, ble Vallekoen straks det populære midtpunkt midt oppe i lefsespising og juicedrikke som ble servert i anledning dagen.

Lokkende figurer

Kubjellen kom med kumester Thor Kvinge. Sammen med Hilmar Myrseth kom de gående en halvtime før avdukingen mens de sang en lystig sang om Per og Stine som i skogen vandrer, og som er så glade i hverandre.

Nå er ikke Vallekoen alene på Smøråsfjellet. Litt lenger oppe ved militærstien, i Eventyrskogen, står det hulder og heks og troll pluss flere av skogens dyr.

— Folk er begeistret for dette med dyrene. Tanken vår er at disse figurene skal lokke barna ut på tur. Vi ser at området her blir brukt. Det er mange skoler og barnehager som bruker området flittig. Og det er lønn nok for oss pensjonistene i Smøråsfjellets venner som driver på her, sier Johan Krohn-Hansen. Bjørn på Smørås

Smøråsfjellets venner er en gruppe pensjonister, 24 stykker, som frivillig holder orden på stier og veier, rydder buskas, lager benker, setter opp fuglekasser og ikke minst holder alt sammen ved like. Snart har den aktive dugnadsgjengen mellom 72 og 85 år holdt på i elleve år til sammen.

Den som er 85 (om en måneds tid) er Christian Rieber, som startet det hele, og som i tillegg skaffer økonomiske midler til det som trengs fra G.C. Rieber-fondene.

— Da vi fikk opp bjørneskulpturen skrev Fanaposten at nå var det kommet bjørn på Smøråsfjellet, ler Rieber, som selvsagt er til stede. Grense ved hundre år

Det er jo også onsdag, den faste dugnadsdagen. Og i dag arbeider de med å gruse og tilrettelegge slik at også barnevogner og folk i rullestol skal få tilgang til naturen.

Svein Robberstad og Leif Waage hogger ved til bål- og grillplassen ved Bjørnemarken. Magnus Hisdal rusler omkring med hammer og spiker i sekken fikser benker og sitteplasser. Det er nok å henge fingrene i for alle. Men de koser seg grådig, det er de enige om alle sammen.

  • Aldersgrensen for å være med i Smøråsfjellets venner er hundre år, men en kan søke skriftlig om dispensasjon, sier Christian Rieber og gliser stort.