• De ikke-sosialistiske partiene står sterkest hos tvilerne som trolig kommer til å stemme. Bondevik vil ikke gå av hvis det ikke blir rød-grønt flertall, men det kommer til å bli tett.

TORSTEIN STANGENES

Bergenseren og postmannen Terje Sørensen er valgeksperten som skjønte at George Bush hadde blitt gjenvalgt som president i USA flere timer før noen av de amerikanske tv-stasjonene torde å gå ut med det.

Før noen andre eksperter skjønte han at Venstre ikke ville klare sperregrensen på fire prosent ved forrige stortingsvalg, da resultatet ble 3,91 prosent.

Professorene Frank Aarebrot og Johan Giertsen var i et BT-intervju for to måneder siden enige om at Sørensen var intet mindre enn en spåmann når det gjaldt valgresultat.

Hans spådomskunnskaper har gjort at han har jobbet som ekspert for TV 2 ved alle valg siden 1993.

Forskjell på tvilerne

Spådommen for valget kommende mandag er som følger:

— Det blir jevnt, men jeg tror Bondevik fortsetter, sier han.

Han mener det er velgerne som stemte ved forrige stortingsvalg, men som ennå ikke har bestemt seg for hva de skal stemme, som vil avgjøre valget. Disse velgerne kaller han for A-kategori-velgerne.

— Det vesentlige nå er hvilke partier som får tak i A-kategori-velgerne, Tvilerne som ikke stemte sist, er det vanskelig å få tak i mange av, forteller han.

Han sier 300.000-400.000 velgere tilhører A-kategorien.

— Dette er jokeren i valget. Det er den ikke-sosialistiske blokken (KrF, Høyre, Venstre, Frp) som fikk flest stemmer fra disse sist, sier han, og anslår forholdet mellom de to blokkene til cirka 60-40.

Dette taler til de ikke-sosialistiske partienes fordel.

- Bondevik sitter

I hele år har det rød-grønne regjeringsalternativet (Ap, SV, Sp) hatt stabilt flertall på meningsmålingene. De siste ukene har flertallet skrumpet, særlig som følge av SVs nedgang.

— SV har punktert helt hos unge kvinner. Jeg tror ikke partiet vil gå lenger ned på meningsmålingene, men valgresultatet deres blir ofte ett eller to prosentpoeng lavere enn meningsmålingene, sier valgeksperten.

Tvilerne og SVs nedtur gjør at Sørensen tviler på at det blir rød-grønt flertall på Stortinget.

Han tror det vil gjøre at Bondevik fortsetter som statsminister, inntil videre.

— Bondevik vil ikke gå av hvis det ikke blir rød-grønt flertall, sier han.

Småpartiene kan avgjøre

De to småpartiene med partiledere fra Hordaland, kan på hver sin måte avgjøre hvem som får regjeringsmakt.

Hvis Venstre kommer over sperregrensen, kan det bidra til at regjeringen fortsetter.

— Venstre har hatt en stigende formkurve, men har problemer med å ligge stabilt over sperregrensen og få inn fylkesmandat i Hordaland, sier han.

— Hva hvis ingen blokker får flertall uten RV?

— RV kan fort komme på vippen. Det kan gi de rød-grønne et problem de ikke kan takle. Hele det prosjektet går ut på å skape flertall. En slik regjering vil ikke få samarbeidspartnere. Da vil det være lettere for Ap å regjere alene. Da kan partiet samarbeide med Frp og Høyre i noen saker, og sentrumspartiene og SV i andre, sier han.

— Tror du det kan komme noen politiske utspill de neste dagene som vil avgjøre valget?

— Man vet aldri hva Carl I. Hagen kan finne på mot slutten. Han kan komme med et nytt utspill, foreslår han, som frem til begynnelsen av 90-tallet var aktiv i nettopp Hagens parti.

SPÅMANNEN: Terje Sørensen.
ØYVIND CHRISTENSEN