Dette får Bergens Tidende opplyst fra en meget sentral kilde i Venstre som kjenner arbeidet i valgkomiteen svært godt.

Dermed har lederstriden i Venstre tatt en ny og dramatisk vending. Vrakingen av Sponheim i hans eget fylkeslag er for ingenting å regne mot en slik massiv mistillitserklæring fra valgkomiteen.

Etter det BT kjenner til skal Sponheim ha blitt rasende over valgkomiteens varsel. Han hadde bedt om å få utsatt fristen med å uttale seg til etter jul. Han skal blant annet ha forsøkt å forhandle med Olaf Thommessen ved å tilby ham en plass som statssekretær mot at Thommessen nøyde seg med å stille som nestleder i partiet.

Flere ulike kilder BT har vært i kontakt med kommer med de samme opplysningene om Sponheims aktive arbeid i julen for å sikre seg gjenvalg på landsmøtet.

I valgkomiteen frykter man for at Sponheim ikke vil trekke seg som leder når han fredag skal varsle valgkomiteen. Skulle Sponheim fredag varsle om at han tar gjenvalg, kan hele valgkomiteen komme til å trekke seg.

Den samme frykten gjør seg også gjeldende i Hordaland Venstre. Fra et av medlemmene i fylkesstyret har BT fått opplyst at Sponheim reagerte med sinne da han ble varslet om at fylkesstyret ikke ønsket Sponheim som leder. Fra denne kilden får BT opplyst at Sponheim avviste at stemningen i fylket var så entydig mot Sponheim som fylkesstyret hevdet.

Heller ikke i dag har det lykkes BT å komme i kontakt med Lars Sponheim. Sent i går kveld fikk vi heller ikke kontakt med Olaf Thommessen.