KrF fortsetter klatringen i Hordaland. Annenkandidat Filip Rygg har los på stortingsplass. Verre er det for Ap. De faller som en stein.

– Fantastisk Dette er oppmuntrende, sier Filip Rygg, annenkandidat på KrFs hordalandsliste.

Og han har grunn til smile. For på dagens fylkesmåling for Hordaland, som Sentio har utført for BT, nærmer KrF seg tosifret oppslutning.

Så høyt har de ikke vært siden stortingsvalget i 2001. Med den oppslutningen nærmer Rygg og KrF seg to plasser på hordalandsbenken, uten å måtte stole på utjevningsmandatet.

– Nå er målet å komme over ti prosent, sier Filip Rygg.

Nå er riktignok økningen fra BTs måling forrige uke liten og godt innenfor feilmarginen, men ser vi på hva som har skjedd siden fylkesmålingen i mai, har KrF økt fra 6,4 til 9,5 prosentpoeng.

– Jeg føler at vi har god medvind. Jeg opplever en sjeldent positiv stemning i valgkampen, sier Rygg.

Han gir mye av æren for fremgangen til listetoppen i Hordaland, Laila Dåvøy.

– Hun er godt profilert og har vært veldig tydelig på debatten om aktiv dødshjelp, sier Filip Rygg.

– Dødshjelpsaken har fått frem noe av hjertet i KrF. Nemlig livets verdi. Det har nok en mobiliseringseffekt.

Smell for Ap, opp for V Målingens store taper er utvilsomt Arbeiderpartiet som faller hele 4,2 prosentpoeng. Dermed er plutselig veien frem til stortingsplass for partiets femtekandidat Magne Rommetveit veldig lang.

– Det var ikke bra, men det er enda elleve dager til valget. Vi har likevel god tro på at vi skal klare fem mandater, sier forsvarsminister og listetopp for Ap, Anne-Grete Strøm-Erichsen.

– Jeg ser at valgforskerne sier at sofavelgerne tror på de rød-grønne. Da er de veldig viktig å få dem til å stemme. Derfor er vi i disse dager i gang med husbesøk i Hordaland.

Forrige uke var Venstre den store taperen. Da lå Lars Sponheim helt nede på det utsatte 14.-mandatet som gir den siste sikre plassen på hordalandsbenken. I dag bykser Venstre-lederen opp igjen.

– Dette er hyggelig, sier Sponheim uten å være det minste overrasket.

– Vi har sett flere nasjonale målinger tett opp under seks prosent. All erfaring og kunnskap tilsier at vi ligger omtrent ett prosentpoeng høyere i Hordaland.

Venstre er et parti som nesten alltid sliter med lav lojalitet i ukene før valget. Det vil si at mange av velgerne som stemte på partiet ved forrige stortingsvalg, vurderer andre partier eller ikke har bestemt seg ennå. Nå viser bakgrunnstallene en vesentlig høyere lojalitet enn ved forrige ukes måling. Faktisk er lojalitetsprosent oppe på samme nivå som for Ap og Frp.

– Venstre pleier å hente seg inn i de siste ti dagene før valget. Jeg er gammel 400-meterløper. Nå er vi ved utgangen av svingen og på vei ut på oppløpssiden, sier Sponheim som også styrker moralen med sin egen valgteori.

– Jeg tror at våre «vet ikke»-velgere er mindre «vet ikke» enn andre «vet ikke-velgere». Det ligger litt i det liberale sinnelag å være «vet ikke». Valgforskerne avviser ikke at jeg kan ha rett.

Toppe inne Også Senterpartiet og Kjersti Toppe har grunn til å glede seg over denne målingen. I forrige uke var hun et godt stykke unna plass på hordalandsbenken. Nå er hun inne med relativt god margin.

– Den målingen sist var veldig dårlig og selv om jeg ikke skal la enkeltmålinger gå inn på meg, gjorde jeg jo det. Så dette er bra., sier Toppe.

– Jeg liker utviklingen, at det går i i riktig retning når vi nærmer oss valget.

Bakgrunnstallene viser at det først og fremst er Sp-velgere fra forrige stortingsvalg som nå vender tilbake til partiet. Faktisk har Sp den sterkeste lojaliteten av alle partiene på denne målingen.

– Klarer vi å holde på det, får vi være fornøyd. Men jeg stjeler gjerne velgere fra andre også, sier Kjersti Toppe.