– Vi begynner grytidlig, klokken syv, sier Tatsiana Astafyeva.

Sam­men med Anastasiya Matchanka og en gruppe hviterussiske studenter fra Vilnius i Litauen er hun i Norge for å studere hvordan det norske valget er organisert. De nitten valgobservatørene er fordelt i fire grupper i Tromsø, Trondheim, Oslo og Bergen.

– Det vi vet om demokratiske valg er bare teoretisk. Vi har hatt tre valg, men de er ikke or­dent­li­ge valg, sier Matchanka.

Fra lokalene åpner i dag skal de innom valglokaler i bynære og landlige strøk, den ene bilen nordover mot Arna den andre til Os i sør. I kveld samles alle nitten i Oslo.

Kamp for demokratiet

Lørdag var den hviterussiske delegasjonen i valgbodene på Torgallmenningen. Der fikk de snakke med folk og hilse på Jens Stoltenberg og Dagfinn Høybråten.

– Det er fantastisk at man kan gå rundt og snakke med folk og få informasjon fra ulike politiske partier. Hjemme kan ikke vanlige folk hilse på og snakke med partiledelsen, sier Matchanka.

I Hviterussland har ikke den politiske opposisjonen lov til å organisere seg eller ha åpne møter. Trykkefriheten er begrenset.

– Når man blir arrestert for å ha politiske møter er det vanskelig for folk å få vite at det finnes et alternativ, sier Erlend Andreas Horn i Unge Venstre.

Sammen med Eirik Løkke i Unge Høyre er han guide for valgobservatørene.

– Europas siste diktatur

Valgobservatørene er i Norge som en del av et kurs i demokratiutvikling professor Frank Aarebrot holder for studenter på det hviterussiske universitetet i Litauen.

– De er observatører i Norge fordi det tilfeldigvis var her det var valg først. Denne gangen er det bare trening, den praktiske delen av kurset. Senere skal de til Ukraina for en virkelig observasjon, sier Aarebrot.

Ifølge Erlend Andreas Horn i Unge Venstre er Hviterussland Europas siste diktatur.

– Norge må ta ansvar og si at situasjonen i Hviterussland er uakseptabel. Uansett farge er ikke diktatur noe vi kan akseptere, sier Horn.

Høvik, Tor