Hun er langt fra skvetten, Valgerd Svarstad Haugland. Etter mange utrivelige sommeruker i den politiske skjærsilden sto hun fredag rank på Torgallmenningen og parerte ufine spørsmål og anklager fra folk som slett ikke har tenkt å stemme på hennes parti.

Samtidig var hun lei seg, 47-åringen, for å ha glemt igjen bunad og andre «livsviktige» kledebon hjemme i Asker. Det går an å bli nervøs av mindre.

Det var Kristelig Folkepartis 70-års jubileum som trakk henne vestover, dessuten kastet hun glans over byens ordfører som presenterte biografien om partiets første stortingsrepresentant, Nils Lavik.

Slitasje og trette øyne

Nei, det var ingen slagen dame som febrilsk prøvde å rette oppmerksomheten mot partiets «gode» saker. Men det ville vært galt å påstå at Valgerd virket sprudlende opplagt. Det er blitt alt annet enn medvind med Medhaug. Trette øyne røper slitasje.

— Angrer du ikke nå sterkt på at du i vår gikk med på å ta enda en periode som partileder?

— Nei, jeg gjør ikke det. Men det er krevende, svarer hun fast i blikket.

I samme øyeblikk jaget Walther Olsen forbi med et muntert «hei, Valgerd!»

— Men denne sommeren har vært som et sammenhengende mareritt?

— Nei, jeg har hatt en fin sommer, jeg. For øvrig har jeg ingen interesse av å snakke om hvordan jeg personlig har hatt det.

Høyre gir mersmak

— Er hele valgkampopplegget blitt forstyrret?

— Nå spør du igjen om ting som jeg har lagt bak meg. Jeg ser fremover og ønsker å rette fokus mot familiepolitikk og omsorg som er blant KrFs viktigste saker.

— KrF i Rogaland er i hvert fall ikke ferdig med problemene som henger sammen med Medhaug-saken?

— Det får vi i så fall komme tilbake til når vi oppsummerer etter valget, sier hun.

Valgerd Svarstad Haugland sier uten å nøle at regjeringssamarbeidet med Høyre går så godt at det frister så å si til gjentakelse:

— Jeg ser gjerne at samarbeidet med Høyre fortsetter også etter stortingsvalget i 2005, sier hun.

Partilederen mener fortsatt at KrF skal nå målet om 10 prosent oppslutning på landsbasis. Hun hadde heller ingen tro på at det er noen belastning eller skaper forvirring i velgernes sinn at KrF er i allianse med Arbeiderpartiet på lokalplan (i Bergen) og samtidig har Ap som hard motstander i Stortinget.