Gamle dører, klosetter og vasker står rundt omkring i gangen. Gulvet er dekket av byggestøv. På vaskerommet er vaskemaskin og tørketrommel koblet fra og satt ut fra veggen. Det som skulle være et sted for avlastning, er blitt en byggeplass.

— Tidlig torsdag morgen våknet jeg av et voldsomt bråk i gangen utenfor leiligheten min. Det viste seg at kommunen hadde satt i gang ombygging av etasjen uten å melde fra. Heller ikke de ansatte visste noe, sier 19-åringen.

Det er rundt tre år siden hun flyttet til Furuhaugen bo- og avlastningssenter for å få fred og ro.

  • Jeg blir fort redd av lyder og ukjente ting. Derfor var det utrolig skremmende da det plutselig sto flere polske snekkere inne i leiligheten min. Jeg forsøkte å si at jeg bodde der, og jeg fikk dem ut og låste døren, forteller hun.

Fjernet vaskemaskinen

Det er flere innganger til leiligheten, og snekkerne skal ha banket på og forsøkt å åpne disse mens de holdt på med renovasjonsarbeidene i resten av etasjen. Det var en skremmende opplevelse for jenten.

  • Jeg har vært helt skjelven og hatt vondt i magen i hele dag, forteller hun.

Arbeidene startet allerede onsdag da alle dører og vegger som skulle fjernes, ble merket med et rødt kryss. Også døren inn til 19-åringens leilighet og deler av veggen hennes var merket med slike kryss.

De ansatte ved senteret malte imidlertid over noen av disse kryssene for å unngå at også deler av leiligheten hennes ble revet ned.

Vaskerommet ble imidlertid ikke spart.

  • Det blir vanskelig å få vasket klær nå som vaskemaskinen er frakoblet og rørene er tatt bort.

- Vil ha unnskyldning

Jenten sier hun er blitt friskere av oppholdet på senteret og at hun fortsatt ønsker å bli boende der.

Moren hennes, Marianne Odland, er forskrekket over Bergen kommune.

  • Dette er rett og slett et overgrep. Det er helt horribelt at disse menneskene bare kommer inn til henne. Det skal være hjemmet hennes, sier Odland.

Hun mener kommunen bør be om unnskyldning.

  • I tillegg bør de komme og rydde opp etter seg.

Odland tok kontakt med kommunen etter at datteren hadde ringt henne torsdag morgen. Utpå ettermiddagen ble arbeidene stoppet.

Kommunen innrømmer feil

  • Vi stoppet rivingen da vi fikk høre om dette. Man kan ikke rive rundt en person som bor der, sier Finn Strand, kommunaldirektør for helse og inkludering i Bergen kommune.
  • Hvem har ansvaret for dette?
  • Det er vi som har bestilt dette arbeidet, og da skulle vi ha sørget for at arealene var til disposisjon. Dette er ikke blitt håndtert godt nok, sier Strand.

Han forteller at arbeidene ble startet fordi lokalene blant annet skal bli tatt i bruk som avlastningssenter for utviklingshemmende.

  • Jenten skal få tilbud om et nytt og varig bosted, sier Strand.