Mistanken deres var der allerede samme kveld som det brant i Bergen sentrum.

En kvinne hadde meldt seg til politiet og sagt at hun var brannstifteren, sto det i nettavisene. Hun svarte ikke på telefonen. Kunne det være henne?

De to pårørende til kvinnen i 40-årene, siktet etter mordbrannparagrafen for tre branner i Bergen sentrum 11. april, ser ned i bordet.

Frem og tilbake

— Hadde det gått liv ... jeg tør ikke tenke på hvor fælt det hadde vært, sier kvinnens tidligere ektemann.

Om noen i familien din blir drept, kommer politi eller prest på døren og varsler. Vi gikk i flere dager og visste ingenting, Vi fikk ikke vite noe

— Hun har både nå og tidligere snakket om indre aggresjon og drapstanker. Jeg har ikke forstått hvor ille det var. Det var oppskrift på disaster , sier den andre pårørende til kvinnen.

Morgenen etter brannen skrev BT at kvinnen var i 40-årene, var psykiatrisk pasient og samme uke hadde tent på en gressbrann.

— Det ble den endelige bekreftelsen, sier den nære pårørende.

Det distriktspsykiatriske senteret (DPS) kvinnen var pasient ved, er også tidligere blitt informert om hvordan hun var farlig for seg selv, ifølge de to. De har også tenkt at kvinnen har vært for syk for DPS-en, og reagert på at hun har vært frem og tilbake mellom der og Sandviken sykehus.

Barna som ikke får vite

De to velger å snakke med BT, fordi de har opplevd hvordan det er helt ufrivillig å bli kastet inn i en sak med stor mediedekning. Kvinnen har mindreårige barn som dag etter dag har fått med seg hva moren er mistenkt for.

— Om noen i familien din blir drept, kommer politi eller prest på døren og varsler. Vi gikk i flere dager og visste ingenting, vi fikk ikke vite noe. Det første jeg gjorde de første dagene, var å sjekke BT, sier eks-mann og far til kvinnens mindreårige barn.

Mens media brakte siste nytt, fikk de pårørende ingen informasjon fra offentlige instanser. Først etter at de selv tok kontakt med det DPS der kvinnen har vært pasient i lengre tid, fikk de i stand møter, forteller han. Eks-mannen forsøkte også å ringe politiet for å få informasjon, men de kunne ikke si noe.

— Helsevesenet har nok sviktet henne, og sviktet de pårørende. Det som forundrer meg, er at alle offentlige etater gjemmer seg bak taushetsplikten. Den beskytter henne, men dette handler om flere. Ingen tenker på hva dette fører til for barna hennes, sier mannen.

Om morgenen fire dager etter brannen, våknet han til beskjed fra barna om at i dag sto det ikke noe nytt om moren på nettavisene.

— Det er ikke slik det skal fungere. Hva med oss pårørende når vi kommer opp i noe som har offentlighetens interesse, sier han.

At kvinnen ble overført fra Sandviken sykehus til Bergen fengsel, fikk de høre da det ble meldt på NRK Hordaland.

Skal observeres

I går fortalte BT om hvordan kvinnen har forklart at hun har hatt drapstanker i fire år. Hun skal til en såkalt judisiell observasjon, der rettspsykiatere skal gi en vurdering om hun var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Om domstolen mener at hun var det, kan hun ikke straffes, men i stedet dømmes til behandling. Hun er til nå vurdert som ikke psykotisk av Sandviken sykehus.

Ifølge kvinnen selv, er hun diagnostisert til å ha dyssosial personlighetsforstyrrelse.

KRAFTIG BRANN: Den første brannen ble meldt ved Lille Øvregate. Etter intens jobbing klarte brannmannskapene å hindre brannen i å spre seg til trehusbebyggelsen rundt.
FRODE BUANES