Natt til fredag for en uke siden forsvant hagen til familien Marøy i et stort jordskred.

Skredet startet like ved kjellermuren, og jordmengdene havnet til slutt nede på den gamle riksveien nedenfor boligen, som ligger i Liabrekka utenfor Norheimsund.

— Vi merket ingenting, og dro på arbeid fredag morgen. Vi fikk først vite om raset da en som hadde sett skredet på formiddagen ga beskjed, forteller Marit Marøy, som bor i huset sammen med ektemannen og tre barn.

Raste på grunn av regn

Ifølge geologen som undersøkte jordskredet, har det trolig oppstått som følge av mye grunnvann etter alt regnet som har høljet ned over Vestlandet den siste tiden. Den dagen skredet gikk, hadde Norges vassdrags- og energidirektorat varslet både flom og fare for snø- og jordskred.

— Det har regnet mer enn vanlig i hele år, og geologen trodde det var derfor raset gikk. Det er mye jord som har rast ut, så skredet må ha hatt litt fart, sier Marøy.

Hun har aldri opplevd lignende skred i området tidligere.

— Og Liabrekka var den siste plassen jeg regnet med at det ville gå skred, sier hun.

Står på steingrunn

Til alt hell kunne geologen også slå fast at huset står trygt på steingrunn. Det skal derfor ikke være fare for at det kan rase ut, selv ved nye skred.

Familien må imidlertid holde seg unna områdene på fremsiden av huset.

— Vi kan ikke gå utenfor, for hele skråningen er fortsatt utrygg. På baksiden er det derimot fjell. Vi blir jo litt bekymret etter noe slikt, men stoler på at det er trygt når geologen sier det. Så vi blir boende, sier Marøy.

FORTSATT UTRYGT: Skråningen på fremsiden av huset er fortsatt utrygg, men på baksiden er det fjell. Huset står også på fjellgrunn. FOTO: DAG RUNE MO
REGN: Ifølge geologen som undersøkte raset, skal årsaken være alt regnet den siste tiden. FOTO: DAG RUNE MO
I KVAM: Raset skjedde i Liabrekka, like utenfor Norheimsund i Kvam herad. KART: GOOGLE MAPS