— Da jeg våknet var leiligheten full av røyk, og jeg hostet og harket. Ute i yttergangen så jeg brannvesenets slanger opp til leiligheten over, sier John Husum.

Brannen i Neumannsgate 2 ble varslet av forbipasserende i 03.15-tiden natt til fredag. Da veltet røyken ut av leiligheten i tredje etasje i sentrumshuset.

Det var lenge uklart om det var folk i leiligheten der brannen startet, og ti røykdykkere ble sendt inn for å søke gjennom huset.

Hund brant inne

Det var ifølge brannvesenet ingen hjemme i leiligheten i tredje etasje, som ble totalskadd av brannen. I ruinene fant brannmannskapene en død hund.

Brannvesenet hadde kontroll over brannen i 04.15-tiden, og en halvtime senere var den slukket.

Leiligheten til Husum som ligger under leiligheten hvor brannen startet, har vann- og røykskader.

— Jeg er husløs, og vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg. Jeg fikk beskjed om at det vil ta tre måneder før jeg kan flytte tilbake, sier Husum.

Dropper øreplugger

Han kommer ikke til å bruke øreplugger for sikre nattesøvnen igjen.

— Jeg tør ikke bruke det mer, etter at jeg ikke hørte verken brannvarsleren eller sirenene. Jeg får heller irritere meg over bråket i fremtiden, sier Husum.

Han satt under et ullteppe og lurte på hvordan det gikk med to hunder som var i leiligheten hans, da en røykdukker kom ut med den døde hunden under armen. Den andre hunden ble funnet i god behold da slokking var ferdig.

35 ble evakuert

Totalt ble 35 personer evakuert fra Neumannsgate 2 og nabobygningene. Brannårsaken er fortsatt ikke kjent.

— Det har vært krimteknikere på stedet, men de vil ikke starte arbeidet skikkelig før på mandag, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen i Hordaland politidistrikt til Bergens Tidende.

Brannvesenet fryktet at brannen kunne spre seg til nabohusene, og kalte inn mannskaper fra fire brannstasjoner.

— Skal vi begrense en brann i sentrum, må vi pøse på med det vi har, sier utrykningssjef Egil Grimseid i Bergen brannvesen, som ledet arbeidet med å slukke brannen.

Det var full fyr i leiligheten da brannvesenet kom til stedet, men brannen ble varslet så raskt at flammene ikke hadde sprengt seg gjennom vinduene.

— Hadde brannen spredt seg til husene bak, ville situasjonen vært mye mer uoversiktlig. Heldigvis var dette et hjørnehus, så vi fikk plassert en snorkelbil på hver side av bygningen, sier Grimseid.

Silje Katrine Robinson