• — Uvanlig at hoggorm trekker inn i hus

Roger Skogly bor hos foreldrene sine på Skogly i Tørvikbygd i Kvam kommune i Hardanger. Til Bergens Tidende forteller han det mange vil kalle en hårreisende historie:

— Ved 1.30-tiden natt til torsdag lå jeg i sengen på rommet mitt og halvsov. Rullegardinen foran vinduet var nede. Rommet var stummende mørkt. Med ett hørte jeg noen raslelyder fra nattbordet. Tidligere har det vært mus inne på rommet mitt, så først trodde jeg det var en ny mus. Men da jeg tente på lyset, så jeg noe kravle på et tomt stykke pappemballasje det hadde vært små batterier i. Jeg lurte på om det var en snegl eller en snok. Men så oppdaget jeg at det var en hoggorm, forteller Roger.

Kom natten før!

Høyst sannsynlig har hoggormen oppholdt seg på gutterommet i mer enn et døgn. Roger forteller at han hørte raslelyder under sengen natten før han oppdaget hoggormen. Men da sjekket han ikke hva lyden kom fra.

— Fikk du panikk da du oppdaget hoggormen nesten oppi sengen din?

— Nei, jeg sto opp og hentet et stort norgesglass, løftet pappen ormen hadde slynget seg rundt, og ristet den over norgesglasset. Da falt hoggormen ned i glasset. Så fant jeg et plaststykke til lokk og slo noen hull i det slik at ormen skulle få luft. Deretter gikk jeg opp på soverommet til mamma og pappa i etasjen over, forteller Roger.

Foreldrene bråvåknet

— Roger kom inn til oss og sa: «Sjå her, mamma, ein hoggorm», forteller Asle Skogly som er far til Roger. - Jeg skal hilse å si at vi bråvåknet da vi forsto hva Roger hadde funnet, sier Asle.

Mamma Marit ble selvsagt lite begeistret for den ekle, ubedne «gjesten».

— Det var ikke kjekt å få en hoggorm inn i huset. I timene etterpå hadde jeg følelsen av at det kravlet hoggormer over alt i huset, sier Marit. - Om og om igjen spurte jeg meg selv om det kunne være flere ormer i huset, om en hoggorm hadde ynglet i eller ved huset, om ormer har laget bol i huset. Det var ekkelt, kan jeg forsikre deg, sier Marit.

Saumfor huset

Sammen med mann og sønn satte hun neste morgen i gang med å lete i hele underetasjen før de ryddet og støvsuget gulvene for å være sikre på at det ikke var flere giftormer i huset.

— Orket du å legge deg igjen på rommet ditt etter at dere hadde sjekket at det ikke var flere ormer i huset?

— Jeg fikk ikke lov av mamma å legge meg på rommet mitt. Men nå når vi er sikre på at ikke flere ormer befinner seg i huset, kommer jeg til å legge meg på rommet som vanlig, sier Roger.

— Er du ikke redd du skal få flere skumle besøk?

— Nei, dette må være et engangstilfelle, sier Roger.

Krøp inn vinduet

Rommet til Roger ligger i kjelleretasjen i foreldrenes hus. Vinduet ligger bare 15 centimeter over plenen, og sto skrått på gløtt med en liten åpning øverst. Den eneste måten familien kan tenke seg at ormen har klart å komme inn i rommet på, er at den har krøpet opp langs vinduskarmen på utsiden og inn i åpningen øverst, for så å ha krøpet ned langs vinduskarmen, og så ned på gulvet.

Roger har sett hoggorm mange ganger i skogen ovenfor huset. Der er det ikke uvanlig å se hoggorm. Men Asle forteller at han aldri har hørt om at det er sett hoggorm nede på Skogly, ei heller ved huset hans der.

Sluppet fri

Roger ga ormen vann i norgesglasset. Det er trolig en meget ung orm ettersom den bare er rundt 15 centimeter lang. Når dette leses, har Roger tatt ormen med seg langt opp i skogen og sluppet den fri.

— Hoggormen er fredet. Nå skal den få slippe fri i sitt rette element. Så får vi håpe den ikke finner veien til gutterommet mitt igjen, sier Roger Skogly.