Tidlig tirsdag morgen lå Åsane-kvinnen Vibeke Slethaug Johansen (42) og sov i sin egen seng, da hun fikk seg et sjokk hun sent vil glemme.

— Jeg våknet av at en fremmed mann satt på huk foran sengen. Jeg reiste meg opp, så ham inn i ansiktet, og skrek at han måtte komme seg vekk.

Mannen ble tydelig forskrekket da kvinnen våknet, og sa «unnskyld, unnskyld», ifølge Johansen.

Jaget på dør

Han slapp imidlertid ikke unna med en unnskyldning. Johansen hoppet ut av sengen og løp etter mannen i bare undertøyet.

— Jeg tror ikke at jeg rakk å tenke over det engang. Jeg var så sint, og bestemte meg for å jage ham ut, sier Johansen.

Først etterpå merket hun at flere verdigjenstander hadde forsvunnet fra huset.

Politiet mener den 26 år gamle mannen rakk å forsyne seg med verdisaker fra huset før han ble sendt på dør.

Blant annet skal han ha stjålet et smykkeskrin, en datamaskin, en mobiltelefon og en Ipad.

- Ivrig tyv

26-åringen kom til Bergen som asylsøker 25. mai.

Politiet mener han siden den gang har rukket å stå bak tre grove tyverier, innbrudd, samt flere narkotikaforbrytelser. I tillegg skal han ha båret kniv.

— Han har vært usedvanlig ivrig etter at han kom hit. Siktede har ikke hatt noe fast oppholdssted, men han har tatt seg inn i hus og tidvis bodd der, sier politiadvokat Harald Bilberg.

Torsdag ble mannen, som opprinnelig er fra Mali, varetektsfengslet i fire uker. Han anket på stedet.

- Ville selge narkotika

Den unge afrikaneren ble tatt med såpass mye narkotika at politiet mener han hadde planer om å selge det videre. Denne problemstillingen er langt fra ny, ifølge Bilberg.

— Det er gjerne unge afrikanere som rekrutteres til den risikable salgsjobben, hvor sjansen for å bli tatt er størst. Nøden gjør at disse menneskene kommer til Norge, og tar de mindre populære jobbene i narkotikamiljøet.

Politiet mener det er usannsynlig at mannen har kommet til Norge på eget initiativ, utelukkende for å søke asyl.

— Dette er nok en person som er blitt rekruttert hit. Jeg har store problemer med å tro at en malisk mann, som ikke kan lese eller skrive, plutselig finner ut at han vil reise til Bergen, sier Bilberg.

- Skulle bare sove

26-åringen nekter straffskyld for innbrudd og tyveri, selv om han tilsynelatende ble tatt på fersken inne på et soverom.

— Han har forklart at dette var et ubebodd hus, og at han tok seg inn for å legge seg til å sove, sier mannens forsvarer, Egil Jordan.

Mannen erkjenner å ha vært i besittelse av narkotika, men hevder at dette kun var til eget bruk.

- Ekkel opplevelse

Politiadvokat Harald Bilberg roser kvinnens resolutte opptreden i sekundene etter at hun oppdaget den ubudne gjesten inne på sitt eget soverom.

— Det må ha vært en sjokkerende opplevelse å våkne av at en fremmed mann kryper på gulvet. Hun har håndtert dette på en god måte, sier Bilberg.

Hjemme hos Vibeke Slethaug Johansen er det blitt innført et strengere sikkerhetsregime. Boligalarmen skal i hvert fall oppgraderes, forteller Johansen.

— Gjenstander kan erstattes. Det viktigste er at ingen ble skadet. Det verste med hele opplevelsen var synet av et fremmed ansikt på soverommet vårt. Det var rett og slett ekkelt, sier hun.