KRISTIN JANSEN

— Dette kunne gått veldig ille hvis ikke Cecilie hadde klart å holde hodet kaldt. Nå sier jeg bare takk og lov for at det gikk så bra. Vi har hverandre og det er det viktigste.

Mamma Janne Holm tar et godt tak rundt skuldrene til de to barna sine. Under et døgn etter at de styrtet ut mellom flammene, er de tilbake utenfor huset sitt i Norheimsvegen i Fana. Familien er sliten, men likevel glade for at de klarte å komme seg ut i tide

Fikk sjokk

Det var i totiden natt til i går at Cecilie bråvåknet. Store flammer slikket seg opp langs den ene veggen inn på soverommet hennes. Ilden var faretruende nær hodeputen.

— Brannen var like ved meg. Jeg fikk helt sjokk og begynte å skrike. Så løp jeg ut i allrommet mens jeg ropte BRANN, BRANN, forteller 13-åringen.

Janne Holm våknet av datterens skrik og styrtet ut av sengen. Også lillebror Magnus (10) kom løpende. Cecilie klarte å få med seg sine to kjæledyr, et marsvin og et hamster. Hun fikk også rasket med seg noen klær fra et klesstativ, mens broren løp ut i høstnatten i bare boxershortsen. Først etter de var oppe begynte røykvarsleren å ule.

Janne tenkte først at hun ville prøve å slukke brannen selv etter at barna var i sikkerhet, men hun skjønte fort at det ville være galskap.

— Da jeg sto i trappen så jeg at hele annenetasjen var opplyst av ild, og jeg måtte bare snu og løpe ut igjen, forteller hun.

Naboene kom løpende

Ute på plenen ringte hun brannvesenet.

— Det tok sikkert ikke mer enn 10-15 minutter før de kom, men det føltes som femten år. Jeg følte meg så utrolig hjelpeløs da jeg sto og så på flammene som sto ut av det ene vinduet, forteller Janne Holm.

Helt alene var den lille familien likevel ikke. Straks etter at brannen var oppdaget begynte naboene å strømme til. De hadde med seg tepper og trøstet så godt de kunne.

— Naboene har vært fantastiske. De tok vare på barna og støttet meg. Det var flott å oppleve, sier Janne.

Husløs frem til jul

Selv om brannen ble slukket før den hadde spredd seg ned til første etasje, er skadene store. Rommet til Cecilie er fullstendig utbrent og resten av loftet er helt svart. Nede er det store vannskader. Først ved juletider kan familien regne med å flytte hjem igjen.

— Nå bor vi hos slektninger, men vi kan jo ikke gjøre det i mange måneder. Jeg vet rett og slett ikke hvor vi skal holde til, sier Janne.

Både Cecilie og Magnus tenker en del på tingene de har mistet.

— Jeg hadde en helt ny Brann-ball. Men den er vel eksplodert nå, sier Magnus.

Storesøsteren tenker mer på klærne sine.

Til tross for at de verken har hus, fotball eller merkeklær, smiler familien Holm der de står tett sammen på plenen utenfor det utbrente huset.

— Vi tar ting etter hvert. Huset skal vi klare å pusse opp igjen. Egentlig er jeg bare utrolig takknemlig for at vi berget oss ut, sier Janne Holm.

TAKKNEMLIGE: De har mistet hjemmet sitt, men har hverandre.13-årige Cecilie Holm varslet mor Janne og lillebror Magnus om brannen. I bakgrunnen er Cecilies venninne, Guro Titlestad. <br/>Foto: TOR HØVIK