• Pappa! Kan du skyve litt saktere og litt fortere? Thomas Skare (snart 5) storkoste seg på rattkjelken på Storetveitmarken i det fine vinterværet i går.

Guro Istad

Solen skinte fra knallblå himmel, og trærne var pakket inn i hvitt. Bergenserne visste å sette pris på den plutselige — og sannsynligvis kortvarige, vakre vinteren.

— Vi må nyte vinteren når den er innom, er mammaen og pappaen til Thomas, Anne Brit Lund og Tom Skare enige om, vel vitende om at snøen fort forsvinner igjen.

Ja takk, begge deler!

Familien til Thomas var blant dem som tidlig på dagen forlot sentrum for å utnytte vinterdagen best mulig på Storetveitmarken.

— Det er fantastisk. Med snøen og frostrøyken som ligger her. Vi må gripe dagen, sier Tom, som synes at stort vakrere enn dette blir det ikke.

— Vi var her fredag kveld også, i måneskinnet, forteller Anne Brit, mens Thomas suser forbi på sin blå kjelke.

— Det er først i år han mestrer den, opplyser pappa, og innrømmer at mange andre i akebakken levde farlig hver gang sønnen satte utfor med kjelken sin i fjor vinter.

— Det er gammel tradisjon å renne på kjelke på Storetveitmarken.

Gårsdagen var Thomas sin dag. Etter dysten i akebakken, skulle familien besøke pepperkakebyen.

— Hva er best med vinteren? Ski eller aking?

— Aking og ski, fastslår Thomas raskt.

Røde akebrett og røde kinn

— Hæhæhæhæhæ.

Lille Alfred Nilsen Sunde (2) skratter av fryd nederst i bakken, med roser i kinnene, like røde som akebrettet han renner på.

Sammen med mamma Mona Nilsen, pappa Arild Sunde og nabojenten Pia Nordvik Sætrum (9), utgjør han den røde, runde «fare» i akebakken.

— Han er litt redd på veien ned, men vel nede sier han bare «mer, mer», flirer pappa Arild.

De har med seg store runde, røde tallerkenformete akebrett som de suser sammen nedover på. Alfreds kinn er like runde og røde som akebrettene. Pia er blitt med naboene, for...

— Mamma kom seg ikke så langt, for hun gikk rundt i pyjamas, røper Pia.