En rekke prominente gjester, med stortingspresident Thorbjørn Jagland i spissen, var tilstede under en vakker og følelsesladd seremoni på den Nationale Scene i ettermiddag.

20 års jubileum

Utdelingen markerer 20 års jubileet for Raftoprisen, og til stede i salen var 10 tidligere vinnere av prisen.

Thich Quang Do får prisen for sin kamp for demokrati i Vietnam. Han har sittet til sammen 25 år i fangenskap, og er Vietnams symbol og samlende kraft for Vietnams demokratibevegelse. Han våget ikke å forlate Vietnam for å komme til Bergen, av frykt for ikke å få komme tilbake til hjemlandet.

– Tildelingen av Raftoprisen representerer en unik mulighet for det internasjonale samfunn å øve press på vietnamesiske myndigheter, sa Vo Van Ai.

300 vietnamesere deltok

Han beskrev et regime der 83 millioner innbyggere lever i konstant frykt. Økonomien er liberalisert, men en politisk reform har uteblitt, og kommunistpartiet gjør seg hver eneste dag skyldig i grove brudd på menneskerettighetene. Om lag 300 vietnamesere fra inn— og utland deltok i en markering utenfor Den Nationale Scene forut for prisutdelingen for å uttrykke håp og glede over at Vietnams kamp for demokrati omsider mottar internasjonal oppmerksomhet.

VAKKERT: En gruppe musikere fra Phoung Cha Oslo spilte vakkert på tradisjonelle vietnamesiske strengeinstrumenter under seremonien i ettermiddag.
Silje Katrine Robinson
Flere tidligere vinnere var til stede under prisutdelingen. Her er Raftopris-vinner i 2004, Rebiya Kadeer, fotografert sammen med Thorbjørn Jagland etter årets prisutdeling.
Hommedal, Marit
Vo Van Ai, tok lørdag imot Raftoprisen på vegne av Thich Quang Do. Formann i Raftostiftelsen, Arne Liljedahl Lynngård (th) overrakte prisen.
MARIT HOMMEDAL