Klokken 11.59 kysset Vågens vann bryggekanten på Dræggen, før den sakte trakk seg tilbake.

— Vi har tatt to mann ekstra på jobb og sperret av Dræggen, sier havneinspektør Karl Fredrik Andersen i Bergen og omland havnevesen.

— Vi har vært klare til å slå av strømmen om nødvendig.

Det ble det ikke. Torsdag kom meteorologene med varsel om mulig rekordhøy vannstand i Bergen søndag. Spådommene tilsa en vannstandvarsel på 243 centimeter. Det ville i så fall kunne true trehusbebyggelsen på Bryggen, og faktisk være to centimeter høyere enn rekordåret 1990.

Manglet 20 centimeter

Ifølge Meteorologisk institutts hjemmeside, met.no, stoppet vannstanden på 219 centimeter, hvorav 169 centimeter skyldtes tidevann og 50 centimeter skyldtes nedbør.

— Det mangler cirka 20 centimeter før vi hadde fått problemer, sier havneinspektør Andersen.

I og utenfor Bryggens mange butikker var det ingen ting som tydet på angst og beven for en springflos ødeleggelsespotensiale. Ingen sandsekker, ingen pumper, ingen ting.

— Vi har følt oss helt trygge på at det skulle gå bra, sier Lasse Johannessen i Bryggen Husflid.

Kajakk og advent

Allerede lørdag ble forventningene skrudd ned. Søndag var det noen, men ikke mange, skuelystne som vandret langs brygger og kaier fra Torget til Bontelabo for å ta floen i nærmere øyensyn. Flest samlet seg ved Dræggen, der kaianlegget ligger lavest langs kaifronten.

— Vi kom jo for å se hvor høyt det ble, men vi visste egentlig at vi kom til å bli skuffet, sier Nina Reigstad, som sammen med Ingrid Nystad er på adventstur langs Vågen.

— Det er jo første søndag i advent og skikkelig adventsstemning, sier Nystad ironisk, mens et par kommer padlende i en dobbelsculler.

— Var planen å padle på Bryggen, spør vi.

— Ja, klart det. Men nå må vi bare vente i 20 år til, lyder svaret før de padler videre.

Var du ute for å se på stormfloen? Skriv gjerne en liten rapport i kommentarfeltet!

VÅTT: Skuteviken ble til spruteviken.
SEAN MELING MURRAY
UDRAMATISK: Her på Torget var situasjonen langt fra farlig.
KRISTER HOAAS