BJØRN ASLE NORD

— Hvor mye fikk dere samlet inn?

— Sekstenhundreogsyvfemti! Sier jentene raskt - i kor!

— Men vi skal prøve å få inn 10.000 kroner til barna i Uganda, presiserer Kristine.

— Hvordan skal dere klare det?

— Vi skal selge boller neste gang, sier Ingvild.

Det var to stolte jenter som tok imot Richard Kiwanuka hjemme hos Kristine Andersen i Bregnestien i Fyllingsdalen i går. Kiwanuka ble invitert inn på jenterommet, og der overleverte de engasjerte jentene 1607 kroner og 50 øre til barnehjemsprosjektet i Uganda.

Nye madrasser

— Det er nok til to måltider for over 300 barn, sier Richard Kiwanuka, for å illustrere hvor mye et slikt bidrag kan bety. Han er imponert over jentenes innsats.

— Jeg har mest lyst til å bruke disse pengene på noe som varer i mange år, kanskje skal vi kjøpe noen madrasser. Mange av barna på Nsumba sover på avispapir, forteller han.

Kristine og hennes familie har kjent Richard Kiwanuka i mange år. Kristines pappa Stein Arne Andersen var boksetrener for Richard Kiwanuka etter at Richard kom til Norge som flyktning fra Uganda i 1995.

— Vi har tenkte lenge på å gjøre noe for å støtte Richards arbeid for foreldreløse barn i Uganda, sier Kristines mamma Janicke.

- Spiser bare maisgrøt

Etter å ha lest BTMagasinet sammen med ungene lørdag laget hun vaffelrøre. Så utstyrte Kristine og Ingvild seg med en diger plakat som fortalte om vaffelsalg til inntekt for Nsumba barnehjem. I tillegg hadde de BTMagasinet under armen. I over tre timer solgte de vafler for 20 kroner stykket.

— Mange hadde hørt om Richard fra før. Noen hadde lest om ham. Og mange betalte 50 kr for vaflene, noen betalte uten å ville ha vaffel. Folk sa det var veldig fint gjort av oss å samle inn penger, og de sa at vaflene var utrolig gode, forteller Kristine.

— Hva vet dere om barna på Nsumba?

— Vi vet i alle fall at de spiser maisgrøt tre ganger om dagen og at de bare har tre hull i bakken til do, forteller Kristine.

Kristine Andersen og Ingvild Lussand Iversen spiller på Fyllingens minijentelag i fotball. Nå ønsker de seg et vennskapslag fra barnehjemmet, akkurat som fotballjentene i Vadmyra har fått.

— Kanskje kan fotballjentene fra Fyllingen reise til Uganda om noen år og besøke barnehjemmet, og kanskje kan de besøke oss, sier mamma Janicke.

Kristine og Ingvild håper at andre også vil gjøre noe, at noen bergensere med virkelig mange penger kan gi til de foreldreløse på Nsumba.

— Eller kanskje kan alle i Bergen gi 50 øre hver, sier Kristine.

— Da blir det så enormt mange 50-øringer, sier Ingvild.

70.000 kr til vannanlegg

Richard Kiwanuka har fått stor respons etter at hans livshistorie og engasjement for foreldreløse barn i hjemlandet Uganda ble brettet ut i BTMagasinet sist lørdag. BT har også fått flere henvendelser fra folk som ønsker å bidra.

— Det har vært helt utrolig. Folk har ringt for å få kontonummer. I går ringte enn mann på 80 år og ga 2000 kroner. Veksthuset Barnehage på Sotra har også tidligere sagt at de vil ha fem fadderbarn. Jeg har fått 17 nye faddere til barn på Nsumba, forteller Kiwanuka.

I tillegg får Kiwanuka og stiftelsen Bring Children From Streets 70.000 kroner til et vannprosjekt på barnehjemmet. Inger Johanne Ektvedt, som eide Knarvik Apotek og et apotek på Mastrevik Torg, står bak pengehjelpen.

— Jeg har solgt apotekene og fått mye mer penger enn jeg trenger selv, sier hun.

Ektvedt har tidligere stått i spissen for en gave på 20.000 kr til nytt kjøkken på Nsumba.

STOLTE GIVERE: Kristine Andersen (8) og Ingvild Lussand Iversen (9, til v.) leste om Richard Kiwanuka i BTMagasinet og bestemte seg for å samle inn penger til hans barnehjemprosjekt i Uganda. <br/>Foto: RUNE SÆVIG