TOR KRISTIANSEN

Vi er på vaffelparty i Lagshuset, Kalfarveien 8, et av byens mest populære ungdomsherberger i sommermånedene. Vaffelduften fra Bergen brer seg. Ryktene går i Europa. Flere reiseguider for ungdom forteller nemlig at det hver mandag og torsdag er vaffelparty i Kalfarveien 8 i Bergen. Det vil mange ha med seg.

Leste om vaflene

— Jeg leste om vaflene og angrer ikke at jeg dro hit, sier Jonathan Irwin og tar en ny bit av vaffelen. For tiden arbeider han i Frankrike og benytter Interrail for å komme seg rundt i Europa. Han likte Bergensbanen, men innrømmer at han til slutt sovnet i tunnelene.

Nærhet til jernbanen er en av årsakene til at Ester Waardenburg fra Nederland valgte overnattingen i Kalfarveien. Også hun har lest om vaflene og den gode stemningen - og nyter begge deler.

Det er Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag som driver ungdomsherberget i sommermånedene. Gjestene, opp til 38 hver natt, blir tatt særdeles godt imot. Hele seks studenter fra USA driver stedet sammen med en kjentmann fra Bergen.

— Vi studerer reiseliv ved Wheaton College i Chicago og har praksis her, forteller Angel McGrath. Hun er overrasket over at kveldene er så lyse i Bergen og innrømmer at det blir lite søvn.

Omsorg i vaffelplatene

Kjenner nordmenn vaffelduft i utlandet, aner de at det ligger en norsk sjømannskirke i nærheten. Siden sjømannskirkene har hovedkontor i Bergen, er det bare naturlig at nettopp vafler lokker utenlandske ungdommer til vår by i sommermånedene.

Studentene fra USA er blitt noen kløppere i vaffelsteking. I seks måneder har de forberedt seg til sommerukene i Bergen. En måned har de selv reist i Europa for å høste erfaring og tenke over hva som skaper et godt miljø. Nå omsetter de tankene i praksis og unge turister fra alle verdens hjørner blir både to og tre dager i byen. Her er omsorg i hver vaffelplate.

— Det er så vennlig og god stemning her, sier Rosie Trobe fra England.

110 kroner natten koster det å bo i Kalfarveien 8, samt 30 kroner for frokosten. Men vaflene og en kopp te eller kaffe er fullstendig gratis.

Reiko Fujikami fra Japan må bare ha et bilde av vaffelsteker Leslie Royalty og alle vaflene. Disse velsmakende kakene satte hun pris på. De vil hun fortelle om når hun er tilbake i Japan.