— I natt er det målt vindkast på 21 meter i sekundet i Bergen sentrum. Det er ganske mye for å være her, sier meteorolog Martin Granerød ved Vervarslinga på Vestlandet.

Etter noen timer med sterk vind, er vinden i ferd med å løye ved 12.30-tiden.

— Stormsenteret har beveget seg over Island, forteller meteorolog Kjersti Opstad Strand ved Vervarslinga på Vestlandet.

Det betyr at banen til lavtrykket ikke passerer norsk fastland, og at vinden vil gå over til sørvestlig liten kuling. Nedbøren er også på vei.

— Regnbyger er på vei innover mot Sørvestlandet. Værendringene skjer først i Hordaland og så i Sogn og Fjordane, sier Strand.

Veltet trær og lyktestolper

Torsdag formiddag har vegtrafikksentralene både i Hordaland og Sogn og Fjordane fått meldinger om trær og greiner på flere av veiene i fylkene.

— Vi får jevnlig meldinger fra hele distriktet. På Osterøy har for eksempel en lyktestolpe falt over en vei. Fra Voss har vi fått melding om et tre som delvis sperrer fylkesvei 311 langs Vangsvatnet, og på Tysnes ligger en furu over fylkesvei 79 mellom Uggdal og Onarheim, sier trafikkoperatør Ove Amundsen.

OBS-varsel

Meteorologisk institutt sendte ut OBS-varsel om liten til full storm i fjellet op på kysten på Vestlandet torsdag morgen. Det var også ventet opp mot sterk kuling i innlandet. På strekningen fra Fedje til Stad advarte meteorologene i tillegg mot høy vannstand.

I natt har uværet truffet Rogaland hardest, med vind opp mot 30 meter i sekundet - som betyr sterk storm - i kastene.

— Grunnen til at det har vært mye vind i morgentimene, er at høydevinden har vært veldig sterk. Når vi varsler været, varsler vi bakkevinden. Men jo sterkere høydevinden er, jo mer sannysnlig er det med kraftige vindkast på bakken, forklarer Granerød.

Utover ettermiddagen vil vinden løye til sørvestlig bris i inde strøk.

— Men det vil fortsatt blåse liten eller stiv kuling ved kysten, sier meteorologen.

Har du merket noe til stormen? Ring oss på 02211, eller send bilder/video på epost til 2211@bt.no eller MMS til 2211.

Stengte veier

Riksvei 13 over Vikafjellet er så langt den eneste fjellovergangen som er stengt på grunn av uværet.

I tillegg er det kolonnekjøring på Riksvei 7 over Hardangervidda, mens over Hemsedalsfjellet kan det innføres kolonne på kort varsel.

Vegvesenet oppfordrer folk til å følge med på trafikkmeldingene til Statens vegvesen.

I beredskap

Vegtrafikksentralen i Hordaland følger nøye med på værets herjinger.

— Vi holder øye med Sotrabrua, siden det er meldt stiv kuling og nedbør utover formiddagen, sier trafikkoperatør Ove Amundsen.

Sotrabrua er utsatt, og bilistene kan føle ubehag når det blåser mye, forteller Amundsen.

Han forventer en forverring utover dagen og sier at sentralen sitter i beredskap. Entreprenøren Mesta er også klar til å rykke ut ved behov.

— Vi anbefaler å ha begge hendene på rattet og være obs på vinden når folk kjører over.

I Sogn og Fjordane er de fleste veiene bare i lavlandet, og vegtrafikksentralen melder torsdga morgen at trafikken går som normalt.

— Men det har vært en del tre-nedfall på morgenkvisten, advarer trafikkoperatør Roger Nedberge Hille.

Torden og hagl i ettermiddag

Til tross for at kalenderen sier at julen er like rundt hjørnet, er temperaturene ikke spesielt vinterlige med sine 6-8 grader.

— Hovedgrunnen til det milde været er et høytrykk som opprettholdes over østlige deler av kontinentet, og et lavtrykk i Nordatlanteren og Norskehavet. Mellom disse blir det transport av varm og fuktig over våre områder, sier Granerød.

I ettermiddag vil imidlertid temperaturen synke - og da går regnbygene over i haglbyger.

— Det vil også være utrygt for torden, sier Granerød.

Grønn jul

Meteorologen kan heller ikke gi store forhåpninger til den som måtte drømme om en hvit jul.

— Det blir sannsynligvis en grønn jul på Vestlandet, man må opp i fjellet for å finne snø. Vi får mildt vær med en del nedbør i en periode nå, og temperaturen vil holde seg på plussiden store deler av tiden frem til jul. Spesielt gjelder det i ytre strøk. Innover i landet kan det bli en litt kjøligere periode lille julaften, så der kan man få et lite snøfall. Men julaften stiger temperaturen igjen, så da går det over til regn.