Sent søndag kveld må to hus evakueres på Voss på grunn av vanninntrengning i kjelleren.

— Vi har fått meldinger om tre hus i Voss kommune hvor vannet har trengt inn i kjelleren. To av husene må evakueres fordi vannet stiger, sier Torkjell Helle, vaktkommandør ved brannvakten i Bergen.

Etter en lang periode med solrekord og tørre dager, har ruskeværet i dag kommet grusomt tilbake. Og det på den første sommerdagen etter den gamle primstaven. Vannet renner i strie strømmer og vinden har revet med seg både tak og trampoliner.

Vegtrafikksentralen råder bilister til å være ekstra forsiktige på veiene. Rundt svinger kan det ligge is og steiner som har løsnet på grunn av mildvær og store mengder regn.

— Det er ikke over for i dag, for å si det slik. Utover kvelden kan det løsne is og stein, og det kan fort oppstå farlige situasjoner på veiene. I tillegg er det fare for å møte overflatevann på veiene, sier Jan Erikstad ved Vegtrafikksentralen i Sogn og Fjordane.

- Direkte trafikkfarlig

Like over kl 17.00 fikk politiet meldinger om store isoleringsmatter som kom flyvende over i veibanen på E16 ved Vågsbotn.

— Entreprenør har ikke sikret dem godt nok, fordi de har fortsatt å flagre. Alle som har kjørt forbi har ringt inn for å melde fra og nesten sprengt sentralbordet, sier operasjonsleder Inger Myrtvedt ved Hordaland politidistrikt rundt kl 19.00.

— Det er direkte trafikkfarlig når de flyver ut i en trafikkert vei. Nå har entreprenør fått pålegg om å sikre dem forsvarlig, sier Myrtvedt.

Isoleringsmattene ligger ved veien i forbindelse med arbeidet med Eikåstunnelen.

Tatt av vinden

En bil med en tilhenger er veltet mellom Hagelsundbroen og Nordhordlandsbroen i ettermiddag, og henger på "halv åtte", ifølge politiet. Et felt mot Bergen stengt, melder de. Det er ikke meldt om noen personskader.

Politiet fikk inn flere meldinger i løpet av søndag av ting som blir tatt av vinden.

Deler av taket på et nybygg på Arnatveit er blåst av. Mange steder ligger bosspann, skilt og annet løsøre hulter i bulter. Sterke vindkast rev i formiddag ned et gjerde ved Bybanestoppet på Lagunen.

— Det er fare for at mer kan bli tatt av vinden. Entreprenør er varslet, sier Marit Espevoll ved politiets operasjonsentral.

— Folk må passe på alt som er løst. I Bjørnsonsgate blåste isopor fra bygg og vi har fått meldinger om trampoliner som flakser i luften, sier Espevoll.

En trampoline havnet midt i veien i Birkelundsbakken, og måtte flyttes av politiet.

Bakser

På Landås bakser Gunnar Hoff seg avgårde langs fortauet med en paraply, som vinden gjør et kraftig forsøk på å rive fra ham.

— Jeg orker ikke å gå med regntøy, jeg går som regel med regntøy hele dagen på jobb, sier Hoff.

— Heldigvis skal jeg snart til Tyrkia. Men jeg er redd vi har brukt opp finværet nå for resten av sommeren.

Storm

Det vil blåse opp til storm ytterst i havgapet utover dagen, mens vinden vil nå stiv kuling lenger inne, sier vakthavende meteorolog Martin Granerud.

— Fronten har kommet inn over fylket og det vil bli mye nedbør lokalt. Det er ikke umulig at det kan komme opp i 60 til 80 millimeter i løpet av de neste 12 timene, sier Granerud.

Norges Vassdrags og energidirektorat (NVE) har meldt om stor skred-og flomfare det neste døgnet, og kommunen er i beredskap.

Stengte bro

I Sogn og Fjordane måtte Vegvesenet stenge Rugsundbroen fordi det var sterk storm i området. Fylkesvei 616 mellom Davik og Dombesteinen er stengt på grunn av rasfare. Her blir det satt opp en ekstra fergeavgang fra Smørhavn klokken 2100 med retur fra Kjelkenes 2145.

— Foreløpig er det relativt små problemer i fylket, litt steiner i veibanen hist og her. Vi var forberedt på at det skulle bli verre, og har folk i beredskap, sier vakhavende Jan Erikstad ved Vegtrafikksentralen i Sogn og Fjordane.

Ved Vegtrafikksentralen i Hordaland har det også vært roligere enn forventet.

— Det har vært litt nedfall av is og stein her og der, men ikke noe stort. På Voss har det tydeligvis vært mye nedbør. Vi har fått flere meldinger om mye overvann ved elver og småelver som har gått inn i hager. Men ingen veier er blitt stengt på grunn av nedbøren, sier vakthavende.

Ut uansett

Etter tre måneder med solrekord, var det mange som valgte sofakrok fremfor søndagstur i dag. Men Dagny Røyrvik var på vei til toppen av Ulriken i fullt regntøy.

— Jeg går uansett vær, det må vi jo her, sier hun.

— Det har vært fantastiske uker med fint vær, bare litt synd at det ikke har vært mer snø. Forhåpentligvis har vi mer finvær i vente utover våren også. Jeg er optimist!

Stenger gate

Steiner faller ned fra fasaden ved Garage i Christies gate i Bergen sentrum. Politiet fikk meldingen klokken to søndag ettermiddag.

— Det kommer steiner ned i Christies gate. Vi tror de kommer fra fasaden av bygget ved Garage. Huseier er varslet og brannfolkene kommer med Simon Snorkel for å sjekke, sier Marit Espevol ved operasjonssentralen i Hordaland politidistrikt.

Gaten åpnet igjen klokken 1520. Huseier er blitt pålagt å sikre fasaden, ifølge politiet.

HOPP I BAKKEN: Denne trampolinen ble tatt av vinden og funnet i bunnen av Birkelundsbakken søndag morgen.
Ole Henrik Bang-Andreasen
STENGER: Politiet stengte Christies gate. Brannfolkene sjekker tak og fasade etter at steiner falt ned i gaten søndag ettermiddag.
Arne Ellingsen
TAKET BLÅSTE AV: Her jobbes det med å sikre taket som blåste av på Arnatveit søndag.
Geir Martin Strande