SISTE: Kolonnekjøring på Hardangervidda og Vikafjellet

Meteorologisk institutt har sendt ut et såkalt OBS-varsel for store deler av Sør-Norge. Det er meldt opp til vestlig full storm og snøfall.

— Slår dette til, kan det fjellovergangene bli stengt eller få kolonnekjøring, sier Idar Sangolt, trafikkoperatør ved Statens vegvesen.

I 15.45-tiden lørdag sendte Statens Vegvesen ut melding at Hardangervidda kan bli stengt på kort varsel. Årsaken var at vinden hadde økt mer enn forventet.

17.40 ble det innført kolonnekjøring over Hardangervidda. En halvtime før ble det også innført kolonnekjøring på Vikafjellet, melder Statens vegvesen.

Fra før er det meldt at det blir kolonnekjøring på Hemsedalsfjellet fra klokken 19. lørdag kveld.

- La bilen stå

I verste fall kan uværet stenge alle vegene mellom øst og vest.

— Det er uklart hvordan dette vil slå ut. Det er klart at Hardangervidda blåser fortere igjen enn Hemsedalsfjellet, sier han.

- Hvilket råd vil du gi dem som har tenkt seg over fjellet i kveld eller natt?

— Jeg vil råde dem til ikke å kjøre, slik meldingene er nå. Og hvis de må kjøre, må de være forberedt på at det kan bli kolonnekjøring.

- Og i verste fall stengte veier?

— Ja, det kan bli stengt.

- Full storm

Det er et kraftlig lavtrykk som kommer inn over Nordland som gir mye vind og nedbør i hele Sør-Norge, sier vakthavende metorolog Berit Hagen ved Værvarslinga for Vestlandet.

— Det er i løpet av lørdagskvelden, natta og et lite stykke ut over morgendagen det vil være mest vind. Så vil det avta gradvis i løpet av morgendagen, sier hun.

— Hvilken vindstyrke snakker vi om?

— I høyfjellet blir det opp i full storm i perioder, sier hun.

I lavlandet vil lavtrykket føre til vind og regn, men mindre vind enn i høyfjellet.

— I Bergensområdet er det varslet nordvest sterk kuling fra i natt, men det er ikke mer vind enn vi er vandt med. Og det blir vått i kveld, før det går mot bygevær i morgendagen.