På Hardangervidda har det vært fri ferdsel siden 15-tiden lørdag. Men tidligere på formiddagen var det kolonnekjøring, og det dannet seg raskt køer.

– Brøytebilene tar med seg 25 biler i hver kolonne, og de får ikke med seg alle. Da blir noen biler stående igjen på Haugastøl, sier vaktoperatør Ole Magnus Tveit i Statens Vegvesen.

Vegvesenet har bare lov til å ha én kolonne på fjellet av gangen, og når kjøreturen tar tre timer tur-retur kan det fort bli lange ventetider.

Dårligere sikt

Utover kvelden har imidlertid trafikken gått greit på fjellovergangene, ifølge Statens vegvesen.

– Været har vært akseptabelt. Vi har ikke fått meldinger om noen problemer. Men nå hører vi at sikten er i ferd med å bli dårligere, sier vaktoperatør Morten Hansen i 23.30-tiden lørdag.

Det er varslet mer vind og nedbør utover natten og søndag morgen.

Øvelse i Hemsedal Riksvei 50 mellom Hol og Aurland er fortsatt stengt på grunn av rasfare, og dermed blir riksvei 52 over Hemsedalsfjellet det sikreste kortet for vestlendinger som skal hjem fra vinterferie på østsiden av fjellene.

– Det kan bli litt forsinkelser på Hemsedalsfjellet også, på grunn av at Sivilforsvaret har en øvelse der. Men denne skal være ferdig rundt klokken 14, og vi regner ikke med store køer, sier Tveit.

Fjellovergangene over Strynefjellet og Filefjell er åpne, mens Vikafjellet fortsatt var stengt lørdag formiddag.

– De har begynt med oppryddingen på Vikafjellet, men det er usikkert om det blir åpnet lørdag, sier Tveit.

Les også: Kom deg hjem nå!

Vær og uvær Fredag ble det varslet om uvær og vanskelige kjøreforhold i fjellet på søndag. Nå ser det imidlertid ut som det verste uværet vil komme tidligere enn ventet.

– Det blir skiftende vær hele helgen. Akkurat nå er det ikke så verst, vi har en mellomperiode med lite nedbør og ikke spesielt sterk vind, sier Håkon Melhus ved Meteorologisk institutt.

Til kvelden vil det imidlertid blåse opp og komme en del snø i fjellområdene fra Sognefjell og sørover til Hardangervidda og Haukeli. Det betyr at det kan bli vanskelig å komme seg over fjellet for de som starter sent lørdag, spesielt over Hardangervidda.

– Uværet kommer til å gi seg utover formiddagen søndag, og så får vi en periode med ganske bra vær før det blir uvær igjen mandag morgen, sier meteorologen. Han anbefaler folk å se været an og kontrollere værmeldingene før de legger ut på kjøretur over fjellet.

HEMSEDALSFJELLET: Bilene sto i lang, lang rekke over over Hemsedalsfjellet ved avslutningen av vinterferien i 2008.
Arkivfoto: Knut Egil Wang
KOLONNEKJØRING: Vegvesenet tar med 25 biler om gangen fra Haugastøl og vestover.
Arkivfoto