— NRK har for første gang i historien tematisert en hel uke, forteller Svein Haaland, prosjektleder for Ekstremværuken.

Denne uken skal det nemlig handle om vær og vind, sol og regn i alle NRKs kanaler. Over 120 programmer er helt eller delvis viet været, fra dokumentaren «Verdens villeste vær» (NRK1 i kveld) til mindre opplagte program som «Kammertjeneren» og «P.I.L.S.»

Når man også legger til en rekke aktiviteter på internett og en egen DAB-radiokanal viet været, utgjør dette NRKs største populærvitenskapelige satsing noensinne. Er kanskje Ekstremværuken ment som kringkastingens innlegg i diskusjonen rundt menneskeskapte klimaendringer?

— Nei, det er det ikke, sier Haaland, men avviser ikke at klimadiskusjonen er noe av bakgrunnen for satsingen.

— Mange har merket seg at det skjer ting i forhold til vær og klima. De fleste forskerne er enig i at den menneskelige faktoren spiller inn, men det er ulike meninger om hvor sterkt. Vi vet også at folk har mange spørsmål i denne forbindelse, som vi kanskje kan hjelpe dem finne svar på.

60.000 måler nedbør

Mens ekspertene hjelper publikum lære mer om været, sørger NRK også for at ekspertene selv får hjelp. En viktig del av Ekstremværuken er nemlig Regnsjekken, en stor nasjonal dugnad for å måle nedbør.

Mer enn 60.000 elever ved over 900 skoler, samt en rekke privatpersoner, skal måle nedbør denne uken. Slik får man langt flere observasjoner enn vanlig, noe som gir forskere og andre mulighet til å se på lokale variasjoner i nedbørsmengden.

— I Bergen baserer for eksempel meteorologene seg på ett eneste målested for nedbør, nemlig Florida. Vi fant ut at vi kunne hjelpe dem få mye bedre oversikt ved en nasjonal dugnad, sier Haaland.

Håper på skikkelig regn

Nå regner man også med at det blir en del regn å måle gjennom uken, etter at det lenge så ut som den tørre perioden bare skulle fortsette.

— Et hvilket som helst vær er jo interessant å registrere, men det hadde jo vært moro med skikkelig regnvær, sier Haaland. Det trenger nemlig ikke være en trist og traurig selv om været skulle bli vått, mener han.

— Dette skal ikke være en tung og deprimerende uke, der vi lar oss fortvile over klimasituasjonen, men de tunge, seriøse sidene av saken skal også komme frem.

KOM REGN! I anledning Ekstremværuken håper NRK vi får et skikkelig regnvær å snakke om - og måle - i dagene fremover.

ARKIVFOTO: KNUT STRAND