Mange fjellområder på Vestlandet har hatt uvanlig mye snø denne vinteren.

Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) opplyser at det har vært en av de mest snørike vintrene siden målingene startet i 1958.

Snøen blir liggende

— I det siste har vi hatt noen kjedelige snøuker på Vestlandet. Det har kommet lite nysnø og vært lite smelting i høyfjellet, så vestlendingene må ta til takke med snøen som allerede ligger der. Men det er ingen tvil om at Vestlandet har vært den store snøvinneren denne vinteren, sier Heidi Bache Stranden ved Hydrologisk avdeling i NVE.

Se snøforholdene der du bor.

Det er fremdeles nær 300 cm snø i 1000 meters høyde både i Rogaland og Hordaland. De mest snørike områdene er Røldalsfjellet, Vikafjellet og Jostedalsbreen.

— Fordi det er så store mengder vil ikke snøen forsvinne med det første. Det ser ut til å bli liggende i noen uker til, noe som er gode nyheter for påsketuristene, sier Stranden.

Rekord flere steder

I lavlandet har deler av snøen smeltet, og snøgrensen går mellom 350-500 meter over havet. Noe som er mye høyere enn vanlig på denne årstiden.

Forsker i avdeling for klimatjenester i Meteorologisk institutt, Reidun Gangstø, forteller at det er flere lavtrykk fra vest på rekke og rad som førte til de store snømengdene.

— Lavtrykkene som kommer inn fra kysten tar opp mye fuktighet fra havet. Milde temperaturer har også ført til at luften har holdt bedre på fuktigheten, som har kommet ned som snø i høyfjellet.

Januar utmerket seg som den mest snørike måneden, og seks steder i Hordaland snødde det mer enn noen sinne:

  • Røldal: 180 cm
  • Gullbrå (Eksingedalen): 188 cm
  • Bulken: 129 cm
  • Øvstedal: 185 cm
  • Jordalen: 260 cm
  • Mjølfjell: 200 cm Sist gang det ble målt så mye snø i Røldal, Gullbrå og Øvstedalen var i 1944.

Mer snø i fremtiden

Beregninger av fremtidig klima viser at stigende temperaturer vil føre til at det kommer mer nedbør når det først kommer.

— I høyfjellet på Vestlandet betyr det at vi får større snømengder, samtidig vil det bli mindre snø i lavlandet. På sikt vil temperaturene stige så mye at snøen også forsvinner fra høyfjellet, sier Gangstø.

Fortsatt skredfare

De store snømengdene har ført til at faren for snøskred har vært stor flere steder, og NVE overvåker situasjonen fortløpende.

— Man må fortsatt være obs på at det kan gå nye skred, og følge med på varslene på varsom.no, sier Stranden.

Fredag er faren for snøskred moderat flere steder i Hordaland og Sogn og Fjordane. Man bør derfor være forsiktig i leområder og andre terrengformasjoner som samler snøfokk. I høyden kan fokksnøen ha lagt seg på et glatt underlag.

For de som ønsker å komme seg ut på ski i helgen, ser lørdag ut til å bli den beste dagen.

— I løpet av dagen i dag blir det gradvis oppholdsvær, og det blir en veldig fin dag i morgen. På søndag blir det nedbør. Dette vil komme som snø i høyere strøk, sier statsmeteorolog Anne Solveig Andersen.

ENORME BRØYTEKANTER: Vikafjellet er et av de mest snørike stedene på Vestlandet. Tidligere i vinter var brøytekantene åtte meter høye. Arkivfoto: Vegard Valde
DRØMMEFORHOLD: Røldal skisenter har nytt godt av de store skimengdene i vinter. - Vi har drømmeforhold, og holder åpent til 3. mai, sier daglig leder i Røldal skisenter Oddvar Bratteteig.
RØLDAL SKISENTER