Nadejda Sokolova er det siste eksempelet på høyt kvalifisert arbeidskraft som ikke fikk bli i Norge, til tross for at behovet for hennes ekspertise er stort.

Begrunnelsen for utvisningsvedtaket var at Sokolova skal ha brutt utlendingsloven siden hun pendlet til Oslo og Trondheim mens hun bodde i Kristiansand. Loven understreker at det ikke er tillatt å pendle dersom man har fått opphold som følge av familiegjenforening, dette for å forhindre proformaekteskap.

Til tross for støtteerklæringer fra NHO, NTNU, Telenor og Trondheims politiske ledelse, måtte Solokova forlate landet.

I Horten mistet indiske Anita W. Rani (25) oppholdstillatelsen i mai. Årsaken er at hun ble skilt fra sin norske ektemann etter seks år i Norge. Rani er helsearbeider og sterkt ønsket arbeidskraft i kommunen.

I Tromsø har Ap-ordfører Arild Hausberg kastet seg inn i kampen for bussjåføren Bilal Mohammad Gahni og skredderen Hawre Mohammed Ali. De to kurderne har bodd i ishavsbyen i snart ti år, er godt integrerte og snakker godt norsk. Nå risikerer de utvisning. Det har fått ordføreren til å reagere meget sterkt.

– Det er likhetstrekk mellom nazistenes behandling av norske jøder under 2. verdenskrig og det som kan skje med to, sier han til NRK Troms.

Thien Thi Vo har bodd i Norge i åtte år, har datteren sin begravet i Nittedal, har familie her, fast jobb og er gravid i femte måned. Likevel vil Utlendingsnemnda sende henne tilbake til Vietnam.

Utvisningen av nigerianske Louis Darren bosatt på Biri, var en annen sak som satte sinnene i kok. Etter å ha bodd seks år her i landet ble han uten forvarsel sendt tilbake til Nigeria mens konen Elisabeth Skundberg Darren og datteren Selma ble sittende fortvilet tilbake i Norge.

Den viktigste begrunnelsen for utvisningsvedtaket er at Darren arbeidet noen få måneder uten å ha arbeidstillatelse. Dessuten ble det hevdet at Darren hadde sterkere tilknytning til Nigeria enn til Norge. Det hjalp ikke at han var gift og hadde barn.