Statoil gikk i 22-tiden søndag kveld ut med navnene på de fem savnede nordmennene etter terrorangrepet mot gassanlegget i Algerie.

De savnede er:

  • Tore Bech (58), bosted Bergen
  • Hans M. Bjone (55), bosted Brandbu
  • Victor Sneberg (56), bosted Sandnes
  • Thomas Snekkevik (35), bosted Austrheim/Bergen
  • Alf Vik (43), bosted Grimstad 58 år gamle Tore Bech er gift med mor til Heikki Holmås og bosatt i Åsane. Han har jobbet i Statoil i lang tid. Blant annet hadde han en ledende stilling på Gullfaks C-plattformen og på Veslefrikk-feltet i Nordsjøen.

— Det er med sorg og fortvilelse jeg har fått vite at min mors mann, Tore Bech, fryktes drept i gisseldramaet i Algerie. Tore giftet seg med min mor den 8. mai 1981, da jeg var bare åtte år. Vi har hatt et nært og godt forhold, sier Holmås til BT.

Utviklingsministeren sier videre at tankene hans også går til familiene til de fire andre som fortsatt er savnet.

— Min dype medfølelse går til alle dem som har opplevd frykt og trusler og til dem som har mistet, eller frykter at de har mistet, et familiemedlem eller en venn. Jeg takker Statoil og alle andre som har vist omsorg og alle de som har stått på for å redde liv de siste dagene, sier utviklingsminister Holmås.

Bech har jobbet for Statoil i Algerie siden 2006. I et intervju med Stavanger Aftenblad fra 2006 tituleres han som teknisk sjef på anlegget i In Salah, mens anlegget på In Aménas var under oppbygging.

Anlegget startet produksjonen juni 2006.

- Enormt press

BT var i kontakt med utviklingsminister Heikki Holmås og Utenriksdepartementet om Holmås' stefar første gang tidlig fredag ettermiddag.

Fordi det ville medføre en tilleggsrisiko for 58-åringen dersom det kom ut at stefaren til en norsk minister var blant gislene i In Aménas, gikk ikke BT ut med denne informasjonen på det tidspunktet.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp tror det hadde fått alvorlige konsekvenser om det hadde kommet ut at Holmås' stefar var ett av gislene.

— Hadde denne informasjonen kommet ut da gisselsituasjonen var pågående, ville det satt den norske regjeringen under et enormt press, sier Ranstorp, som har forsket på terrorisme i over 20 år.

Ikke minst ville det vært svært farlig for 58-åringen dersom terroristene hadde fått vite at de holdt et familiemedlem av en norsk minister.

— Han ville blitt ansett som et svært attraktivt bytte, og det ville utsatt ham for direkte fare, sier Ranstorp.

Stor oppmerksomhet

Han mener situasjonen også ville blitt vanskelig, rent menneskelig, for regjeringen, som hadde vært nødt til å ta inn over seg at familiemedlemmet til en av deres kolleger var innblandet.

— Utad hadde man nok forsøkt å fremstille forholdet som uviktig for helheten. Utfallet hadde neppe blitt annerledes, men det hadde vært en svært vanskelig situasjon, sier terroreksperten.

Ranstorp mener det eneste terroristene kunne ha tjent på å vite at de hadde et familiemedlem til en norsk minister i sine hender, er økt oppmerksomhet.

— Hadde gisseltakerne snappet opp en slik opplysning, ville de brukt den for alt den var verdt. Oppmerksomheten ville blitt massiv over hele verden, sier Ranstorp.

— Det er prisverdig at norsk presse ikke har gått ut med dette. I andre land hadde det ikke vært like selvsagt at man holdt dette tilbake til situasjonen var avklart, sier den svenske terrorforskeren.

Forsker Ståle Ulriksen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) er enig i at terroristene ville følt at de fikk sterkere kort på hånden, dersom opplysningen hadde lekket ut i offentligheten.

Ingen praktisk betydning

Han sammenligner det med frykten det britiske kongehuset har uttrykt rundt prins Harrys tjeneste i krigen i Afghanistan.

— Den norske regjeringen hadde ikke kunnet behandle ham annerledes enn de andre gislene, så rent praktisk hadde det ikke hatt noen betydning. Men det hadde vært ubehagelig for myndighetene, og ikke minst statsråden det gjelder, sier Ulriksen.

Han legger imidlertid til at Tore Bech ikke nødvendigvis ville havnet i større fare.

Det er kommet meldinger om at terroristene drev summariske henrettelser av tilfeldige gisler i løpet av det tre døgn lange dramaet.

— Besitter man et slikt pressmiddel, er det ikke det første gisselet man skyter når man skal demonstrere makt. Dette kunne nok slått ut begge veier for ham, mener Ulriksen.

SAVNET: Tore Bech (58), stefaren til Heikki Holmås, er blant de savnede gislene i Algerie.
Privat