TOR KRISTIANSEN

— Bergen er den flotteste byen i Norge. Det er litt hyggelig å legge til kai nettopp her, sier båtens eier Per Stormyhr. Mens mannskapet er på Fløyen, får vi en omvisning om bord.

Verdens vakreste

76 fot lange «Free Spirit» ble for nær ti år siden kåret til en av verdens vakreste seilskuter. Den 20 år gamle enmasteren er fortsatt en drøm av en skute. Nylakkerte bord skinner mot oss. Til vanlig ligger båten ved Aker Brygge i hovedstaden der den brukes til lederopplæring.

— Seilbåten gir helt spesielle muligheter til i å arbeide med ledelse som fag. Her får lederne prøve seg i uvante, men virkelige situasjoner. Hvis ikke ledelsen og teamet fungerer, går båten på land, påpeker Per Stormyhr. I 15 år har han arbeidet med organisasjonsutvikling og ledelse. Han kjøpte båten for å jobbe utradisjonelt.

Samspillet mellom menneskene om bord er avgjørende for hvor fort båten går. Alle må samarbeide godt. Seiling har noe av leken ved seg. Om bord er det illustrerende å peke på ulike synlige ting som må fungere. Det gjør det lettere å feste blikket på kritiske punkt en organisasjon må arbeide med å forbedre.

Få team til å blomstre

— Ledelse dreier seg om å være glad i mennesker og få et team til å blomstre, understreker Stormyhr. En god leder tar vare på relasjoner og personer. Han har følelse for det den enkelte medarbeider gjør og duger til og kan motivere, veilede og bygge en gruppe. Ikke minst gir han medarbeiderne utviklingsmuligheter.

Som styreleder i Cuencastiftelsen er Per Stormyhr ofte i Bergen. Stiftelsen arrangerer årlig seminar for psykologer og psykiatere i Spania. Med seg i styret har han psykologene Kari Lossius, Hans Petter Broch og psykiater Dag Aurli. Så godt trives han i Bergen at han vurderer å flytte hit.

— Jeg har fått mange venner her. Det er en spesiell karakter og et godt lynne ved menneskene som bor her. Bergenserne våger å være individualister og er stolte av sin by. Dessuten gleder jeg meg over gjestfriheten, sier Per Stormyhr.