De største apotekene i Bergen rapporterer om økt salg av munnbind, engangshansker og desinfeksjonsmidler i forbindelse med svineinfluensa-utbruddet.

Antibac

— Vi har hatt mange spørsmål om engangshansker og munnbind. Da opplyser vi også om at det er lurt å bruke antibac, sier Pål Espen Johannessen, provisorfarmasøyt ved Apotek 1 Svanen i Strandgaten.

Her har de gått helt tom for munnbind, noe de vanligvis knapt omsetter.

— Vi har bestilt inn flere, men leverandøren er også tom for munnbind på grunn av den økte etterspørselen, sier Johannessen.

Ved Vitus Apotek på Bergen Storsenter har de begynt å selge desinfeksjonsmidler i mindre pakninger enn vanlig.

- Hvem er det som etterspør dette nå?

— Alle, særlig dem som skal ut og reise, sier daglig leder Hanne Tram ved Vitus Apotek på Bergen Storsenter.

Forberedt

På Boots apotek i Fyllingsdalen og Vitusapotek på Gullgruven har de foreløpig ikke hatt så stor pågang, men er forbredt på økt etterspørsel etter disse varene.

— Munnbind var veldig etterspurt under fugleinfluensaen så det kommer nok nå også, sier farmasøyt Alf Magne Norenes på Boots apotek.

Det er uklart hvor godt slike munnbind egentlig beskytter mot smitte. Overlege Bjørn G. Iversen ved Folkehelseinstituttet vil fraråde folk å bruke munnbind. Årsaken er at de fleste bruker munnbind på feil måte.

— Man må ta på munnbindet på riktig måte, og man bør skifte det ofte. Hvis ikke blir det fuktig, og det er ikke bra. Dessuten er det mange som er borti munnbindet med fingrene og fikler. Da kan man faktisk bli mer utsatt for smitte, sier Iversen til NTB.

SERGIO PEREZ/REUTERS