— Det er ikke uvanlig at vi har hestekjøtt på menyen, vi solgte over 100 kilo i november og desember. Lørdag og søndag serverte vi indrefilet, fredag dro vi det litt langt med hestelasagne, og det var veldig populært, sier Sigurd Kvitberg, kjøkkensjef på Pingvinen pub og restaurant i Bergen sentrum.

Smaker småvilt

Han betegner lasagne laget av kjøtt fra Blakken som en meningsytring.

— Vi ville uttrykke hva vi mener om hestekjøtt. Det er utrolig mørt, har mørk, fin farge og en sødme som kan sammenlignes med småvilt. At hest er best som pålegg, er bare tull. Men folk har vel et spesielt forhold til dette dyret, mange tenker på det som et kjæle- eller bruksdyr.

Han mener en positiv konsekvens av kjøttskandalen der det ble avslørt at hestekjøtt ble solgt som storfe, er at flere oppdager at hest er mat. Også kjøttutsalg har merket galopperende interesse for hest.

Hestenakke neste

Men i Frankrike er det også avdekket spor av medisinen pehnylbutazon i hestekjøttet.

— Er hesten som ender på tallerkenen hos dere fri for slikt?

— Gilde og Nortura har fått sine skraper i lakken før, men jeg har ingen bekymringer for kjøttet vi får fra våre leverandører nå. Jeg håper vi får en ny leveranse av hestekjøtt i løpet av uken. Har akkurat snakket med vår salgsagent i Gilde og bedt om litt andre typer stykker. Nå planlegger vi hestenakke og skivet skank på menyen.

Sigurd Kvitberg forteller at kun én gang har fått negative kommentarer på at det serveres hestekjøtt. Det var da han jobbet på Holbergstuen og en gjeng som tippet på hest reagerte på menyen.

— Jeg fleipet med at det var forrige ukes taper av V75. Da truet de med å boikotte restauranten.

En ringerunde til et knippe bergensrestauranter tyder ikke på hesteboom. Verken Potetkjelleren, Bryggens Tracteursted eller Bellevue serverer hest. Den har heller ikke funnet veien til hotell Neptun-restaurantene Lucullus og Pascal. Og Holbergstuen har ikke lenger hest på menyen.