BRITT SØRENSEN britt.sorensen@bt.no

Elveblest er en allergisk reaksjon som kjennetegnes av rødflammet, vablete hud, sterk prikking og intens kløe. I Sennesets tilfelle var den allergiske reaksjonen særdeles tøff. Utbruddet dekket store deler av kroppen. Det forflyttet seg også rundt på kroppen og rammet til og med munnhulen og øynene.

I dusjen halve natten Senneset kontaktet straks lege og fikk medisin som dempet symptomene betraktelig. Men et par dager etterpå kom de tilbake for fullt.

— En natt var jeg i dusjen tre ganger i håp om å roe ned kløen. Jeg trodde jeg skulle bli sprø, forteller fylkespolitikeren fra Sogn og Fjordane.

— Har du hørt om liknende reaksjoner på Zyban?- Ja, da dette skjedde søkte jeg på Internett og fant andre som skrev om liknende erfaringer. Også medisinske tidsskrifter beskriver hudreaksjoner som en mulig bivirkning. Folk som har brukt dette som antidepressivt middel, kjenner også til denne bivirkningen, sier Senneset, som imidlertid hadde god effekt av Zyban - før elveblesten slo ham ut.

— Røyksuget forsvant, og Zyban er helt sikkert et effektivt middel for å slutte å røyke. Men jeg unner ingen å gjennomgå det jeg gjennomgikk denne uken.

Krever tett oppfølging Senneset har selvsagt sluttet å bruke Zyban, men vil ikke fraråde andre å bruke anti-røykepillen.

— Det bør imidlertid være tett kontakt mellom lege og pasient de to første ukene etter at behandlingen er begynt. Det var ikke tilfelle for min del, uten at jeg skal legge skylden på legen min. Jeg burde visst bedre selv, sier Senneseth.Fredag skulle den markante arbeiderpartipolitikeren vært på middag med Bergens Tidende for å motta utmerkelsen "Årets politiker i Sogn og Fjordane".Men Senneset var så dårlig at han måtte melde avbud. Kraftige doser medisiner er nå i ferd med å ta knekken på de plagsomme symptomene, men Senneset er sykmeldt også denne uken.

Og røykingen?- Det går bra. Ved hjelp av tenners gnissel og god støtte har jeg greid å la være. Og da elveblesten var på det verste, var plagene så sterke at jeg ikke hadde lyst på røyk.

Hvordan sluttet du å røyke? Plaster, tyggis, piller, hypnose ... eller noe helt annet? Hva er den beste måten å slutte å røyke? Si din mening og les hva andre BT-lesere mener! Hva er de beste grunnene til å slutte? Det er mange grunner til at folk vil stumpe røyken. Hva mener du bør telle mest? Se alternativene, gi din stemme, og se hva andre lesere mener er viktigst!

KLØMARERITT: - En natt var jeg i dusjen tre ganger i håp om å få ned kløen. Jeg trodde jeg skulle bli sprø, sier Svein Kåre Senneset til BT. (Arkivfoto)