På bare timers varsel ble møtet mellom bystyregruppene til KrF, Høyre og Frp utsatt. Enkelte av Frps bystyremedlemmer fikk vite om avlysningen på vei til møtet. Frps bystyregruppe hadde nemlig planlagt et eget møte en time før fellesmøtet for å diskutere saken som har sprengkraft i seg til å velte byrådet.

Frp sliter mest

— Vi er ikke klar til å ta debatten om en forlengelse av Bergensprogrammet med bystyregruppene. Vi jobber med en sak, og den er foreløpig ikke så gjennomarbeidet at vi har noe å diskutere, sier byrådsleder Monica Mæland.

Det er ingen hemmelighet at Fremskrittspartiet sliter mest med denne saken. Byrådet skal foreslå for bystyret å øke bompengesatsene og forlenge innkrevingsperioden for å skaffe penger til en forlengelse av Bybanen og gjøre ferdig Ringvei vest. Frp vil verken ha dyrere bompenger eller mer bybane.

Utelukker ikke splittelse

Møtet i går skulle blant annet gi byrådet innspill som i neste omgang kunne sikre at ikke Frp falt byrådet i ryggen.

— Det kan fortsatt være situasjonen etter at byrådet har avgitt sin innstilling, sier Mæland.

— Betyr det at du aksepterer at Fremskrittspartiet bryter ut og reserverer seg?

— Det vil jeg rett og slett ikke forholde meg til, for jeg håper at vi kan finne en løsning som alle kan stå bak. Det vil være krevende for byrådet om vi i en så viktig sak ikke står sammen.

At det har oppstått indre strid rundt saken i byrådet og mellom byrådspartiene, er det ingen grunn til å tvile på. Byråd for klima, miljø og byutvikling Lisbeth Iversen sa til BT forrige tirsdag at byrådet skulle avgi innstilling i forrige uke. Men byrådslederen var samme dag raskt ute og korrigerte dette i forretningsutvalget.

— Jeg sa til forretningsutvalget at det kunne gå et par uker før vi hadde en innstilling. Vi fikk saken forrige mandag og kunne ikke bruke 48 timer på en så viktig sak før vi avga innstilling, sier byrådslederen.

Bybane uten bompenger

Gruppeleder i Frp, Tor Woldseth, omtalte i forrige uke Bybanen som «denne trikken» og ga klar beskjed gjennom BT at han ikke vil bruke bompenger til den.

Men i går kveld var det taust fra Frp. Byråd for helse og omsorg, Liv Røssland, forklarte avlysningen av møtet med at det ikke forelå noe å diskutere, mens gruppeleder Tor Woldseth ikke ville kommentere saken.

INDRE STRID: - Vi er ikke klar til å ta debatten, sier byrådsleder Monica Mæland (H). Byråd Liv Røssland (Frp) forklarer avlysningen med at det ikke var noe å diskutere, mens byråd Lisbeth Iversen (KrF) måtte gjøre retrett da hun lovet å avgi innstilling i forrige uke.