— Det må ha vært en forferdelig stor jobb å få dem med seg. Det er helt utrolig at noen kan stjele noe sånt, sier Irene Skram Paulsen (77), om tyveriet av de to gigantiske blomsterkrukkene.

— De må ha vært minst to personer for å få dem med seg. De var blytunge og fikk ikke plass i en vanlig personbil, forteller hun.

I tre år har de to store blomsterkrukkene pyntet opp fasaden til lavblokkene i Helleveien.

— Folk pleide å stoppe og beundre dem. Det er veldig trist at de er borte, de betydde mye for oss i borettslaget, sier Skram Paulsen.

Hun har ansvaret for hageanlegget til Hellen borettslag, og skulle ut og vanne blomster da hun oppdaget tyveriet.

— Det er så frekt. De som har tatt dem må levere dem tilbake snarest, oppfordrer hun.

Stjal tisseutstyr

Beboerne i Helleveien er ikke de eneste som har vært utsatt for tyver med spesielle interesser.

I fjor sommer fortalte bt.no historien om rullestolbruker Torleif Strandenes, som hadde hatt innbrudd i bilen sin. Det eneste som forsvant, var utstyret Strandenes bruker når han skal tisse.

— Jeg har bruk for det, men jeg tviler på at tyvene trenger det, sa Strandenes etter det noe mislykkede innbruddet.

Kjenner du til et merkelig tyveri? Tips bt.no!

Venstresko-tyveri

I 2005 hadde en omreisende skoselger innbrudd i bilen sin. Utbyttet for tyven ble en bag med 25 damesko, til en verdi av flere tusen kroner.

Det var bare ett problem: Alle skoene var venstresko. Dermed kastet tyven hele utbyttet fra seg over et gjerde. Der ble bagen funnet og levert til politiet, som kunne gjenforene skoene med skoselgeren. Tyven var imidlertid søkk vekk.

Meltzers hode

Bare noen dager senere ble hodet til bysten av Frederik Meltzer stjålet fra sokkelen sin ved hos Bergen Næringsråd. Ved tidligere flyttinger har det vært nødvendig med to mann for å bære hodet, så tyvene hadde trolig en stri tørn for å få det med seg ut fra lokalene i sjette etasje.

Dagen etter at tyveriet ble oppdaget, dukket hodet opp igjen. Da lå det pent innpakket i plast foran døren til lensmannen i Fjell og Sund.

Kidnappet isbjørn

I 2001 fikk politiet en uventet gjest i kasjotten: En isbjørn, ikledd lusekofte, med pjuskete pels og brukket arm. To menn hadde brutt seg inn i butikken Berle på Bryggen, og tatt med seg det noe uvanlige kidnappingsofferet.

Men de kom ikke lenger enn til Nikolaikirkealmenningen før den nye kameraten ble for tung å dra på. Der ble den funnet forlatt, og tatt med til politiet. En 27-åring tilsto innbruddet, og saken var oppklart.

Men verre var det at isbjørnen, som hadde fått hard medfart, forsvant igjen. Denne gangen var det forsikringsselskapet som var synderen.

– Kanskje den er i kantinen til If, sa daglig leder Jens Chr. Berle til BT i 2003.

ANE BØRHAUG
ANE BØRHAUG