På nettsiden inviteres publikum til å gi poenger alt etter hva de synes om hver enkelt person. Det er fritt frem for kommentarer til de enkelte bildene.

— Forferdelig skuffet

— Dette er helt sykt, og svært dårlig gjort. Det går ikke an å henge ut de svakeste av oss på denne måten, sier Ingeborg Matre. Hun er mor til «fargedamen» Maybritt Stusdal Matre, en av hovedpersonene i filmen «Kabal i hjerter».

— Jeg blir forferdelig skuffet over at noen kan finne på å spøke med andre på denne måten. Spøken er så dårlig at det nesten ikke er ord for det, sier moren, som håper at det må være mulig å få fjernet siden fra nettet.

Mange av personene på nettsiden er norske. Blant annet er tv-pastoren Egil Svartdahl avbildet sammen med en psykisk utviklingshemmet jente som han intervjuet i ett av programmene sine. På samme nettside er det for øvrig lagt inn bilder av Ridvan Halimi og David Toska fra NOKAs-saken.

- Finner ikke ord

— Jeg er så rystet at jeg finner nesten ikke ord. Dette var utrolig sterkt og gikk rett i hjertet og følelsene på meg. Jeg er så skjelven i kroppen at jeg neppe får gjort mer i dag. Dette kan bare kalles rå mobbing uten den minste snev av humor i seg.

Det sier Lars Arve Røssland i foreldreforeningen Ups and Downs etter at han hadde vært inne og sett på nettsiden i går.

Han oppfatter nettsiden som et gufs fra fortiden, og undrer seg på hvem som er i stand til å gjøre noe slikt.

— Det største problemet for foreldre med Downs-barn og barn med andre funksjonshemninger har vært å finne forståelse for at disse barna er minst like verdifulle som andre. Det trodde jeg vi hadde oppnådd nå. Dette er bare destruktivt og et langt skritt tilbake når det gjelder holdninger, mener Røssland.

Fant bilde av sønnen

En bergensfar fant bilde av sin egen sønn på den samme nettsiden.

— Jeg ble sjokkert. Det hele er særdeles grovt og motbydelig. Jeg fant det rett og slett kvalmende, sier faren til BT.

Blant annet kan man stemme på graden av psykisk utviklingshemming, og det er også mulighet for å kunne legge til slibrige og ekle kommentarer til bildene.

Faren antok at det var en amerikansk nettside fordi teksten var på engelsk. Han sendte derfor en e-post til dem formulert på engelsk. Til sin overraskelse fikk han svar på norsk.

- Vi kjedet oss

De som står bak nettsiden, er anonyme, men BT har vært i kontakt med dem via e-post.

— Vi er en gjeng som har laget denne siden for moro skyld. Ingen ting vondt ment. Det er dumt å høre at foreldre reagerer. Bakgrunnen var rett og slett at vi kjedet oss en dag og ville gjøre noen annerledes, skriver de i en svarmail til BT.

— Blir siden slettet?

— Nei, det blir den ikke. Når det gjelder bilder som ligger der, så er det bilder som er lastet opp av forskjellige brukere, så vi kan ikke ta ansvar for dette.

— Hvem er dere?

— Som du helt sikkert forstår har vi ikke lyst til å fortelle hvem vi er, skriver de i e-posten.

Bergens Tidende
Lillebø, Jan M.