Meldingen om mulig brann i Skuteviksbodene i Sandviken kom i 17.30-tiden fredag ettermiddag.

— Vi har fått melding om at det ryker fra bod nummer 10, opplyste vaktoperatør ved Bergen brannvesen til bt.no.

Operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt fortalte til bt.no at det skulle ulme ved en vegg ut mot sjøen.

Brann i brygge

Brannvesenet rykket ut fra både Sandviken brannstasjon og Hovedbrannstasjonen. Også politiet rykket ut.

Da de kom til stedet viste det seg at røyken kom fra en trebrygge mellom bodene. Brannen ble raskt meldt slukket.

— Det har vært et arrangement på kaien tidligere, og så er det noe som har ligget og ulmet og blusset opp igjen. Det har vært på kaien, og ikke inntil trebebyggelsen. Jeg har ikke fått høre hva som ulmet ennå, men det har vært noe grilling på bryggen der, sier Hilland.

- Grilling forbudt

Åge Tyssebotn, fungerende brannmester i Sandviken, sier til bt.nos reporter på stedet at noen har grillet og tømt grillkull på sjøen etterpå.

— Så må den friske vinden ha blåst noe av det inn i åpningene i treverket på utsiden. Vinden har blåst og fått kullet til å gløde slik at treverket har tatt fyr, sier han.

Brannmesteren mener det burde stått et skilt med grilling forbudt.

— Når det blir sommer og varmt er et fint sted å sitte, men det er ikke alle som tenker seg om, selv om de ser bort på brannruinen fra forrige brann, sier han.

Alle bodene fredet

Skuteviksboder 10 ligger like ved boden som ble totalskadet i den store brannen i Skuteviken i september 2008. Både bod 13 - der brannen startet - og bod 12 brant bortimot ned til grunnen. Også bod 11 og 14 fikk omfattende skader.

Alle bodene i Skuteviken er fredet. Dette er noen av de eldste trehusene som står i Bergen i dag. Bodene er bygget i andre halvdel av 1600-tallet, som lager for tørrfisk.

GRILLKULL: Brannkonstabel Kenth Haukeland viser hvor grillkullet var årsak til brann.
JO HJELLE