Det første som slår deg når man kommer til India er lukten og varmen. Tusener av år med kultur blandet med forurensing og mangfold fra byen skaper en søtlig lukt som er vanskelig å beskrive. Overgangen fra det trange flysetet til hovedstaden er som å trekke inn i en ny verden.

Fra en monoton sikkerhet i 30 000 fots høyde, til det evige kaoset som er New Delhis markeder. Det kreves kanskje litt mot å reise til India, men hopper man i det, sitter man igjen med forundring, overraskelse og en kropp full av inntrykk.

India har over 1,1 milliard innbyggere, 9000 års historie, 1652 språk, 35 stater, og sikkert flere kuer enn noen annet land i verden. Hovedstaden Delhi har 14.1 millioner innbyggere og er den største byen etter Mumbai. Delhi ligger i den nordlige delen av India og er like mye en storbymetropol som en historisk by som har betydd mye for hele India.

Da India fikk sin uavhengighet fra Storbritannia 15. August 1947 ble Delhi til landets første hovedstad, og det var her Indias første folkevalgte president ble innsatt.

Begynnelsen

Etter en god natts søvn er jeg klar til å ta fatt på det New Delhi har å by på. Delhi kan by på alt mellom himmel og jord, og man finner garantert noe som fenger selv den mest kresne person. Fra de overkrydrede gaterestaurantene, de utallige parkene, og rundkjøringene (!), som virker som oaser for alle innbyggere og turister. Jeg visste selv hva jeg skulle gjøre først; Få meg en iskrem!

Langs minnesportalen India Gate, en av de største turistattraksjonene i Delhi, finner man uendelige rekker av iskremselgere som har alt fra jordbæriskrem til den tradisjonelle indiske kulfi, en slags hjemmelaget iskrem med pistasie.

Mens jeg suttet på den beste av de alle, kulfi selvsagt, vandret jeg rundt i bykjernen og så på alle menneskene som farte forbi. Det som kan forundre en som er ny til India er klesstilen til innbyggerne. Man kan bli overrasket over alle som går med fargerike drakter til hverdag, og de rike ungdommene som gjør alt de kan for å se ut som turistene selv.

Steget opp fra blikkskur

Delhi har mange attraksjoner. Og prøver man å få med seg alle på en dag, vil man enten dø av utmattelse, eller en dårlig snack på gatehjørnet. Før maten tar innpå deg, kan bla. Red Fort, være verdt å få med seg. Ikke bare var det slottet til mannen bak Taj Mahal, nå kan man hver kveld se et forrykende lyd og lys show som minner om nyttårsaften i nord.

Qutub Minar er også et monument man må ta høyde for. Med en høyde på 72.5 m, er den verdens høyeste steinpilar, og er en del av UNESCOS Verdensarv.

Byen har mange museer som skulle passe for de fleste. Tekstil og kunstmuseer er side om side med det anerkjente togmuseet, som forteller om tiden da India hadde verdens mest utbygde jernbanenett. Som for øvrig er den beste måten å komme seg rundt i India.

Forskjeller

Forskjellene i Delhi er store, og selv om den kan være vanskelig å se bak den nye Metrolinjen og den nyåpnede Rolls-Royce forhandleren, er den fremdeles der. Fattigdommen i India er blitt mindre for hvert år, men fremdeles lever 23 % av landets befolkning under fattigdomsgrensen. Heldigvis finnes det lite ekstrem fattigdom i Delhi, men kun to timers flytur lenger sør til Kolkota (tidl. Calcutta) er det ikke uvanlig å se barn lete i søppelspann etter mat.

Mange turister føler en trang for å hjelpe barn som lever under slike forhold, men å kaste dem en mynt gjennom bilruten er ikke den riktige måten. Gi dem heller en appelsin eller banan til en forandring, tilbakemeldingen er vel verdt det.

Sulten i hovedstaden

Til min ergrelse ble jeg så opptatt av å oppservere menneskene, at jeg hadde glemt kulfien min som nå var en smeltet klatt på skoen. Tanken om å kjøpe en ny streifet meg, men siden klokken var ett, tenkte jeg mer på lunsj. De fleste har sikkert stiftet bekjentskap med en eller annen form for curry, enten hjemme eller på reise. Men det indiske kjøkken har mye mer å by på enn kun curry.

India har mange forskjellige folkegrupper, noen med særere matvaner enn andre. De har egne regler for sitt eget kosthold, hinduer spiser ikke oksekjøtt, og muslimer spiser ikke svinekjøtt.

Er man en eller annen form for vegetarianer er India stedet for deg! Her kommenterer ingen hva du spiser eller ikke spiser. Rettene varierer fra sted til sted, både når det gjelder krydder og ingredienser. Det er derfor vanskelig å komme med en generell anbefaling. Kylling og lam finner man på hver eneste meny, uansett hvor man befinner seg i India.

Curry er rik på smak (noen sterkere enn andre), det samme gjelder den lignende garam masala, som betyr hot mix. Og hot kan det virkelig være for en bleik europeer.

Har du vansker med å venne deg til dette, kan du gjøre som meg selv, og velge mildere korma og biryani. Her er både kjøtt og grønnsaker kokt i kokos, og serveres med nan-brød. Ikke vær redd hvis maten serveres uten bestikk, det å spise med fingrene er svært utbredt. Husk bare på å spise med høyre hånd. Den venstre er nemlig til andre enden.

Jeg fikk, jeg gikk

Indere har lange håndverkstradisjoner, og lokalt kunsthåndverk og stoffer er noen av godbitene. Hver region (fylke) har sin egen spesialitet; ikke bare krukker og kar. En av de største industriene i India er klær og tekstil. Og i Delhi finner man både tradisjonelle sarier, og de siste europeiske trendene.

Uansett hva man velger finner man nok de fleste varer billigere enn i Norge. Ta deg en spasertur ned motegaten Janpath Street, eller det tradisjonelle markedet ”Delhi Hut” og opplev en litt annerledes handleopplevelse.

Selv plukket jeg opp en koorta pyjama, og du gjettet riktig, det er en pyjamas. Men en litt tykkere som man kan bruke om dagen når det blir veldig varmt. For varmt kan det bli, både i hovedstaden og resten av landet. Områdene i og rundt Delhi kan lett nå 40C om sommeren, mens grensen til Nepal kan ha så lite som -20C om vinteren.

Mange mener den beste årstiden å reise er mars til april, og oktober til november. I disse periodene ligger gradestokken rundt 20-30C, og man blir ikke fullt så avhengig av klimaanleggene.

Selv om varmen ikke tar deg, kan det være godt å få kjølt seg ned litt. Drikk aldri vann fra springen, ta deg heller en flaske brus, den kan være bra å ha for å skylle ned altfor sterk curry!

Har du eller noen andre du kjenner fra Åsane lyst til å sende oss bilder og reisebrev?

Det trenger ikke være en omfattende blogg, men litt om hva du opplever i verden, særlig nå i disse ferietider.

Reisebrevet og bilder sendes på epost til lokal@bt.no

Ajit Singh Gill
Ajit Singh Gill
Ajit Singh Gill
Ajit Singh Gill
Ajit Singh Gill